Együttműködés

2018.03.08. 14:09

Megkötötte az együttműködési megállapodást a kormányhivatal és a Közbeszerzési Hatóság

Az iparkamara, a Közbeszerzési Hatóság és a Miniszterelnökség által szervezett eseményen a közbeszerzések ellenőrzési tapasztalatairól és a hamarosan életbelépő elektronikus közbeszerzési rendszerről tartottak előadásokat.

N-L.V.

Bő egy hónap múlva, április 15-től szűnik meg a papíralapú kommunikáció a közbeszerzésben, ugyanis egy 2014-ben meghatározott uniós irányelvnek megfelelően elektronikus közbeszerzési rendszert vezetnek be hazánkban is – jelentette be a Bődi János, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke csütörtökön a Békés Megyei Kormányhivatal épületében rendezett Közbeszerzésekről közérthetően címmel tartott konferencián.

Az iparkamara, a Közbeszerzési Hatóság és a Miniszterelnökség által szervezett eseményen a közbeszerzések ellenőrzési tapasztalatairól és a hamarosan életbelépő elektronikus közbeszerzési rendszerről tartottak előadásokat. Bődi János a Miniszterelnökség működtetése alá tartozó e-rendszer bevezetését „történelmi jelentőségű” módosításnak nevezte. Elmondta, az online platform üzemeltetésére – a határidő előtt – már január elsejétől lehetősége volt a szereplőknek.

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott szerint az átállás nyilvánvalóan időigényes folyamat, de „megérte azt a fáradtságot”, amit az elmúlt időszakban tettek az érdekében, mert a bevezetés után az ügyintézés gyorsabb és hatékonyabb lesz, de az adminisztráció csökkentése mellett átláthatóbbá is teszi az közbeszerzési eljárásokat.

A konferencia megkezdése előtt együttműködési megállapodást kötött a kormányhivatal és a Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzési jogszabályok értelmezésével kapcsolatos konzultációk, konferenciák, szakértői együttműködés céljából. Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke szerint azért fontos a megállapodás, mert ezt követően közösen tudnak tenni a jogszerű magatartás elterjesztéséért.

– Az ajánlatkérők gyakorta szembesülnek jogalkalmazási dilemmákkal, problémákkal. A Közbeszerzési Hatóság ilyen esetekben tud segíteni állásfoglalások, útmutatók kibocsátásával (ezt maga a közbeszerzések tanácsa bocsátja ki), hiszen a közbeszerzési törvény és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek egyértelműek, de az élet hozhat bonyolultabb helyzeteket. Ekkor van szükség arra, hogy ajánlatkérői oldalon egy hathatós segítséget adjunk, és a közbeszerzési hatóság önként vállalat feladati hatáskörbe ezt megtesz – fogalmazott Rigó Csaba.

Rigó Csaba és dr. Takács Árpád. Fotó: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában