Szerződéskötés

2018.03.28. 14:50

Indulhat a Szarvasi Szárazmalom felújítása

Megkezdődhet a Szarvasi Szárazmalom felújítása, az önkormányzat és a kivitelező szerdán írta alá az erre vonatkozó szerződést a helyszínen.

Balázs Anett

Az aláírás előtt elhangzott a felújítandó létesítmény az ország egyetlen működőképes, eredeti helyén fennmaradt szárazmalma, melyet 1836-ban Bolza­ Pál készíttetett. A 19. század végéig kenyérgabonát őrlő lisztesmalom volt, majd a gőzmalmok elterjedése után köleshántoló és darálómalommá alakították át.

Szarvason kásamalom néven ismert, mivel a rizstermelés elterjedéséig a malomnak jelentős szerepe volt a helyi és környékbeli lakosság köleskásával való ellátásában. Az országban utolsóként 1962-ben fejezte be működését. A létesítményt 1973-ban újították fel és majd egy évvel később mint múzeum nyitotta meg kapuit.

A malmot legutóbb 2010-ben állították helyre, ­azóta havi rendszerességgel tartottak bemutatóőrléseket. Idő közben a követ tartó talpazat elmozdult, ezért az őrlőkő és a malomkő helyreállítására keresett forrást a város. A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiuma négymillió forinttal támogatja a beruházást. Hodálik Pál alpolgármester elmondta, a szárazmalom rendbehozatalát az önkormányzat hatmillió forinttal finanszírozza.

Mint említette, nem gyakori eset, hogy olyan projekthez járulnak hozzá­, amely létrehozásának önereje meghaladja a hetven százalékot, azonban a helytörténeti és turisztikai szempontból is kiemelt épület esetében a képviselő-testület egyhangú döntése alapján kivételt tettek. Hozzátette, az örlőberendezések helyreállítása mellett az épület homlokzatának, nyílászáróinak és kerítésének festése is az állagmegóvó folyamatok részét képezik.

Dankó Béla országgyűlési képviselő kiemelte, bár nem ez a fejlesztés Szarvas legnagyobb beruházása, de annál fontosabb a szárazmalom állagának megőrzése az utókor számára, hiszen egy olyan országos jelentőségű műemlék fog megújulni, amely egyedülálló az országban és amelynek segítségével bemutatható, hogy hogyan történt egykor a gabona őrlése.

A kivitelezési munkák befejezési határideje ez év május vége.

Fotó: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában