ménesbirtok

2018.03.14. 13:49

Holland fedező mén érkezett Mezőhegyesre

Újabb impozáns küllemű, nagyszerű fedezőmén érkezett vasárnap Mezőhegyesre. L' Esprit, a 2003-as születésű KWPN pej mén a világ sportlótenyésztését meghatározó Ladykiller xx vonalból származik.

Cs. I.

Hazánkba érkezése után nagy sikerrel mutatkozott be az MSLT (Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete) Tenyésztők Hétvégéjén a budapesti Nemzeti Lovardában L’Esprit, akit vasárnap este szállították át a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-hez, Mezőhegyesre.

A mén származásában dominál a Holsteini genetika, apai oldalon Lord – Ladykiller, míg anyai nagyapja szintén a Landgraf – Ladykiller vonalból származik, kancacsaládja a 4847 Holsteini kancacsalád, melyből több kiváló fedezőmén született.

– L'Esprit gyönyörű küllemű fia a WBFSH díjugrató mének világranglistáján 55. helyen álló Lupicornak. A 2006. évi KWPN ménkörungon mozgásával, ugróképességével és stílusával kiemelkedő L'Esprit a ménvizsga győztese lett. Még ugyanabban az évben elismert fedezőmén lett és magas elvárásokat támasztottak vele szemben – tudtuk meg Pap István Tibortól.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója hozzátette: A sportban 2012-ig versenyzett, a német Caroline Müller nyergében akivel 145 centiméteres pályákon eredményesen szerepelt. Ezután a tiszta holsteini pedigrével rendelkező L’Esprit-vel egyre inkább a tenyésztésre koncentráltak.

A mén számos eredményesen versenyző csikója közül kiemelkedően teljesít California (lovasa: Edwina Tops-Alexander), aki világkupa fordulók eredményes szereplője (CSI5*). 2017 októberében az Oslo-i CSI5*-W, majd a Londoni Világkupa forduló 3. helyezettje, decemberben pedig megnyerte La Coruña-ban és Párizsban megrendezett CSI5*-W világkupa fordulót.

L’Esprit pedigréjében összekapcsolódik a Ladykiller xx vonal két klasszisörökítő testvérpárosa Lord és Landgraf I. Utóbbi a 20. század legeredményesebb holsteini ménje volt, aki nemcsak az ugróképesség, hanem a modern hátasló típus jelentős örökítőjének számított. Landgraf I.- annak a Ladykiller xx-nek volt a legjobb fia, amely a ’70-es években átalakította, modernizálta a holsteini fajtát.

– A Mezőhegyesre érkezett L’Esprit kiváló lehetőség a magyar sportlótenyésztés számára. Felmenői a magyar tenyésztésben már többször sikerrel bizonyítottak. L’Esprit személyében olyan kiváló mén áll a tenyésztők rendelkezésére amely, genetikájában, küllemében és ivadékainak teljesítményében is kiemelkedő, vagyis mindent tud amit egy nemzetközi klasszis ménnek tudni kell – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában