Segítség

2018.02.10. 16:17

Viharkárokat enyhítenek a fóliás károsultaknál

Tavaly októberben megyénkben is komoly károkat okozott a viharos erejű szél. Jelentős veszteségek keletkeztek a fóliás kistermelőknél, több helyen szinte teljesen tönkrementek a fóliasátrak.

Busi Ottó

A Nemzeti­ ­Agrárgazdasági Kamara (NAK) még tavaly novemberben fordult a kormányhoz, hogy biztosítson rendkívüli támogatást a kárt szenvedett gazdálkodóknak ­fóliasátraik újjáépítéséhez, beszerzéséhez.

Goron Zsolt Újszalonta környékén foglalkozik kertészeti növénytermesztéssel fóliasátrak alatt. Elmondta, eddig főként a jégverés okozott gondot: tönkretette a fóliát. Biztosítást nem szokott kötni, mivel szerinte irreálisan drága.

– Az ágazat nagyon kitett az időjárás viszontagságainak, emiatt magas a biztosítás díja. Inkább félretesszük azt az összeget, és ha szerencsénk van, megmarad – hangsúlyozta a termelő.

Egy főként uborkát ter­mesztő gyulai kertész szintén károkat szenvedett az októberi viharban. Több mint egy tucat fóliasátra közül hétnél szaggatta le a fóliát a természet. A kertész problémaként említette, hogy tudomása szerint fóliasátorra nemigen köt­hető biztosítás. Ahogy fogalmazott, ha kára keletkezik, akkor lényegében saját magára van utalva.

A kamara kezdeményezésére, a károk részleges ellentételezésére az agrártárca jövedelempótló támogatást dolgozott ki, amelyre 100 millió forintot különített el. Időközben a tárca hatályba is léptette a támogatási programot, így a fóliások négyzetméterenként legfeljebb kétezer forintos támogatásban részesülhetnek.

– A támogatásra az a tavaly október 15–31. között viharkárt szenvedett mezőgazdasági termelő jogosult, aki a fóliás növénytermesztést viharral érintett településen folytatja, és a bekövetkezett viharkárról rendelkezik a NAK falugazdásza által kiállított igazolással. Ez lehet a kárt alátámasztó dokumentum, képi bizonyíték, vagy az előírtak szerinti nyilatkozat is – tájékoztatott dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke.

A kérelmet ez év február 15. és március 15. között lehet benyújtani papíralapon a Magyar Államkincstárhoz a honlapján közzétett nyomtatványon.

Jelentős kárt szenvedtek el a fóliás gazdálkodók. Fotó: Kiss Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában