Primőrök

2018.02.15. 07:03

Veszik a mandarint, citromot, gyömbért, jól fogy a fokhagyma

Tél vége felé – bár igazi tél eddig még nem is volt – ­kiéhezünk a magyar primőr­ árura, a paprika az első a sorban. A korábban letárolt zöldség, répa, zeller, ­káposzta is előkerül, miként a gyümölcsöknél az alma. Ugyanakkor a boltokban még a mandarin a nyerő.

Nyemcsok László

Várjuk a tavaszt, de azért még tél van. Szervezetünk decemberhez, januárhoz hasonlóan a déligyümölcsöket kívánja leginkább, a ­megye üzleteiben a mandarin, a narancs, a gyömbér fogy legjobban.

– Áremelkedéshez vezetett a mandarinnál, hogy az olasz elfogyott, és a spanyolból is behatároltak a készleteket – hangsúlyozta Kneifel ­Zoltán, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség-gyümölcs osztályának vezetője. Hozzátette, a megfázós, influenzás időszakban egyre több citrom, gyömbér, grépfrút és fokhagyma fogy. – Természetesen a fokhagymát nemcsak a teába, hanem a kolbászba is teszik ilyenkor.

A burgonya örök, évszaktól függetlenül, de ami lényeges, most olcsóbban juthatunk hozzá. Köszönhetően annak, hogy nagyon sok a francia krumpli a piacon, és ez lejjebb viszi az árat. Az almánál viszont drágulást jelent, hogy a léalmát innen vitték ki, a lengyel alma ugyanis jelentős részben elfagyott. A hazai termelők a 65-70 forintos kilónkénti áron eladták a portékájuk jó részét a fa alól, mert így nem terhelte őket a tárolási, hűtési és rezsiköltség, valamint a súlycsökkenés miatti veszteség.

A kínálat már nem szezonális, az árak viszont hétről hétre változhatnak Fotó: Lehoczky Péter

Kneifel Zoltán kitért arra, miként az elmúlt esztendőkben, most is felfelé mozog ­február elején a banán ára. Karácsonytól január közepéig nem dolgoznak a főbb beszállítók, és idő kell ahhoz, hogy a hajón ideérjen, megérlelődjön a gyümölcs. A szállítmányok viszont most már folyamatosan érkeznek, így két héten belül csökkenhet a banán ára.

A zöldségeknél az idei szezon vesztese a káposzta. Hiába van lent az ára, nem veszik úgy, mint az elmúlt években. Sokan nem savanyítják, inkább megvásárolják a piacon, a boltban. Emellett a disznóvágások vagy akár kacsa- és libafogyasztás csökkenése is kihat e növény felhaszná­lására.

Olcsóbban juthatnak primőrhöz

Dorcsinecz Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei kertészeti osztályvezetője kiemelte, remélhetőleg­ a korábbinál olcsóbban juthat­nak majd hozzá a vásárlók a magyar primőrökhöz. Az eddigi enyhe tél besegített a fűtésszámlák csökkentéséhez a fóliásoknál. És amikor hasonló áron van a magyar vagy az import paprika, uborka, hagyma, akkor a magyart választják a vásárlók.

Dr. Kulcsár László, a NAK Békés­ megyei elnöke örömtelinek tartja­, hogy egyre többen választják a magyar zöldségeket, gyümölcsöket, mert ezek biztonságosabbak, nyomon követ­hetőbb, átláthatóbb az eredetük. Lehet, hogy egy-egy külföldi áru mutatósabb, de megkóstolva rájön a vásárló, hogy a magyarnak sokkal jobb az íze. Természetesen, ha nincs magyar jelenleg vagy nem terem meg nálunk, akkor a külföldiből válogatnak, és sok esetben kikérik az eladók véleményét is, hogy melyik mandarint, narancsot ajánlják leginkább.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában