megtakarítás

2018.02.13. 11:26

Több pénz gyűjthető össze a babakötvény növekvő kamatával

Tizenkét éve létezik a babakötvény, amely az állam által adott 42 500 forint életkezdési támogatással indul. A szülők is bármikor elhelyezhetnek tetsző­leges összeget a számlán, melyhez évente maximum 6000 forint állami támogatást is jóváírnak. Idén két százalékkal nő a Start-értékpapírszámla kamata. Békésben is egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Vásári Erzsébet

Minden 2005. december­ 31. után született belföldi gyermek számára 42 500 forint életkezdési támogatást ad az állam, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ez akkor lesz névre szóló, ha a szülők vagy hozzátartozók megnyitják az úgynevezett Start-értékpapírszámlát, így babakötvény formájában kamatozik tovább, és bármikor helyezhető rá további összeg a hozzátartozók által. A megtakarítás futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év, és az éves befizetések tíz százalékának megfelelő, de maximum 6000 forint összegű támogatás is jóváírásra kerül.

A Magyar Államkincstár számításai szerint minden évben 3 százalék inflációt feltételezve, 18 éven keresztül havi ötezer forint befizetésével, körülbelül 2,3 millió forint takarítható meg, ezzel a fiatal felnőtt gyermek kaphat segítséget önálló életének elindításában, tandíj vagy akár ingatlan vásárlásához önrész is fedezhető belőle.

Illusztráció: Shutterstock

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) elmondta, február 1-jétől a tavalyi átlagos infláció miatt nőtt a babakötvény kamata. Ez egy ­változó kamatozású államkötvény, aminek kamatbázisa megegyezik az előző naptári év átlagos inflációjának mértékével, és erre garantál plusz három százalék kamatprémiumot az állam. A 2017-es év átlagos inflációjának mértéke 2,4 százalék volt, ehhez jön a három százalék prémium, ami együtt már 5,4 százalék, a tavalyi 3,4 százalékkal szemben. Az igen kedvező kamat a gyermek nevére nyitott Start-értékpapírszámlára vásárolt babakötvény után jár.

Megyénkben is sok család veszi igénybe ezt a megtakarítási formát. Vass Edit csabai édesanya elmondta, gyermeke, Natália születése után két héttel megnyitották a Start-értékpapírszámlát, amire minden hónapban 5000 forintot helyeznek el, így gyűjtenek 11 hónapos kislányuknak. Terveik szerint később növelik a havonta befizetett összeget, s a rokonoktól ajándékban kapott pénzt is elhelyezik a számlán. A megtakarítást gyermekük későbbi tandíjának kiegyenlítésére és lakásvásárlásra szánják.

A csabai Csulik Zsolt, a kétéves Bence édesapja elmondta, kisfia születése után megkapták a babakötvényt. Erre az állami életkezdési támogatáson kívül nem helyeztek még el összeget, mert ehhez nem férhetnek hozzá fiuk 18 éves koráig. Jelenleg más formában takarékoskodnak gyermekük számára, de a jövőben elképzelhető, hogy ide is utalnak majd, gyűjtögetés céljából. Az évek alatt megtakarított összegeket a továbbtanulás finanszírozására tervezik elkölteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában