Aranyménes

2018.02.14. 06:33

A nyolcvanadik kiscsikó igazi ritkaságként látta meg a napvilágot

Megszületett a 80. csikója a szabadkígyósi Aranyménes II. jelenlegi fedezőménjének, Kleának.

N.-L. V.

A conversano törzsbe tartozó méntől és a maestoso törzsbe tartozó kancától született, Kitti névre keresztelt kiscsikó fekete­ színével valódi ritkaságnak számít a lipicaiak között.

Gondozói­ a tavasz hírnökeként emlegetik az új jövevényt, akinek apja egykoron fogathajtásban jeleskedett. Kleát visszaszállítják idén a szilvásváradi ménesbe, de előtte még hét-nyolc kiscsikója is születhet a Wenckheim-kastély szomszédságában található birtokon.

Kitti a gondozójával. Fotó: Lehoczky Péter

Mezőhegyesen is megszületett az év első csikója

A csikó 6 hónapos korában lesz megjelölve, lebélyegezve és mikrocsippel megjelölve, akkor fogják hivatalosan rögzíteni a nyilvántartásban, s akkor kap lóútlevelet. Az már bizonyos, hogy a hivatalos nevezéktan szerint Nonius XIV-1-el fog kezdődni a neve, s majd lesz egy használati neve, amelyet hamarosan ki fognak találni a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. szakemberei. A csikó apja a Nonius-14-es törzsmén, anyja pedig egy Nelli nevű kanca, amely a C vonalból származik. A csikó jövőjét illetően Pap István Tibor vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy a nóniusz fajta estében továbbra is a tenyészcél és a szelekciós szempont a fogathajtás, úgyhogy elsősorban az alapján fogják majd elbírálni ezt a csikót is, hogy a fogathajtó sportnak hogyan felel meg – olvasható a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság " target="_blank" rel="nofollow noopener">Facebook-oldalán.

A mezőhegyesi csikó egyelőre még nem kapott nevet. Fotó: Vida-Szűcs István 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában