Elismerés

2018.02.07. 13:54

Európa legjobb zenekarai között jegyzik a tótkomlósit

A Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekarnak úgy ért véget a tavalyi éve, hogy több jeles elismerést is átvehetett a karnagyuk. Krcsméri János méltán büszke zenészei teljesítményére. Magukról, terveikről és a folyton megújuló motivációról beszélt.

A nemzetiségek napján a Tótkomlósi Szlovákokért díjat kapta meg a ­zenekar. A Magyar Fúvószenei­ Szövet­ség minősítésén is részt ­vettek, ahol kiemelt arany ­minősítést kaptak D, azaz a nemzetiségi kategóriában.

– Úgy érzem, a két elismerés az elmúlt évek kiegyensúlyozott teljesítményének, szakmai fejlődésünknek szól. A minősítőn a szakmai zsűri előtt szlovák nemzetiségi műveket játszottunk, bemutattuk Adam Hudec kürtversenyét. Kürtszólót Kovács Lehel fújt, aki már a zeneművészeti­ egyetem végzős hallgatója. – Adam Hudec szlovák zeneszerző is jelen volt a minősítő­versenyen, ahogy Vladimír­ Dianiška is, a Szlovák Fúvószenei Szövetség elnöke – tette hozzá a karnagy.

S hogy mi minden motiválja a zenészeket még ennyi év után is?

– Mindig kitűzünk magunk elé valami új célt, feladatokat. Törekszünk a maximumra­, bármilyen nehéz zeneműről is legyen szó. Ez inspirálja a tagokat, és életben tartja a csapat érdeklődését – árulta el Krcsméri János, aki zenészeivel a nyáron Németországba­ készül. Tótkomlós testvértelepülésén (Neunkirchen am Brand) jubileumi fesztivál lesz, az ottani zenekar a fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepli.

Lássuk, a tótkomlósiak honnan hová jutottak el töretlen maximalizmusukkal az eltelt majd fél évszázad alatt?

Tótkomlóson nagy múltra­ tekint vissza a fúvószene: 1969 óta működik a fúvós­zenekar. 1979-ben a gyermek- zenekarból kiöregedett zenészek megalakították az ifjú­sági fúvószenekart, ami azóta a város meghatározó művészeti csoportja. A zenekar tagjai közül többen választották élethivatásuknak a zenét­. A zenekar létszáma majd 60 fő, karmesterük 1983 óta Krcsméri János, a Tótkomlósi­ Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

A Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar megalakulása­ óta részese a hazai és a nemzetközi fúvószenei életnek. Bár szabadidős tevékenységről van szó, mégis, munkájuk komolyságát és színvonalát jelzi az is, hogy évente 120-140 zenekari­ próbán, valamint 40-50 fellépésen vesznek részt. Hagyományos hangversenyeiken ­kívül rendszeres fellépői a ­helyi és a környékbeli településeken megrendezett ünnepi műsoroknak, jótékonysági koncerteknek, kulturális rendezvényeknek.

Többször jártak Szlovákiában, Erdélyben, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Luxemburgban, Görögországban, Lengyelországban, Szerbiában, Észtországban különböző versenyeken, fesztiválokon, ahol mindig előkelő helyezést értek el. A zenekart Európa legjobbjai között tartják számon; működése során sok kitüntető díjban, művészeti nívódíjban részesült. Legutóbb 2015-ben a VOSZ Békés Megyei Prima Díját vehették át.

Repertoárjukban több szlovák zenemű is szerepel­. ­Nagyon szoros kapcsolatot ápolnak szlovák fúvós­zenekarokkal: Kassával, Popráddal, Trencsénnel, Tiszolccal, Szikla­várhellyel, Gyetvával, Turócszentmártonnal, Pozsonnyal. Karmesterük sokat tesz azért, hogy ezek a kapcsolatok fennmaradjanak, és lehetőség szerint bővüljenek.

Őrzik a szlovák nemzetiség zenei értékeit

A zenekar kiváló kapcsolatot ápol a helyi és országos szlovák szervezetekkel, önkormányzatokkal, rendezvényeik­ fényét gyakran emelik műsorukkal.

A szlovák nemzetiség zenei­ kultúrájának megőrzéséért és népszerűsítéséért végzett­ több évtizedes odaadó munkájukért a Tótkomlósi Szlovák­ Nemzetiségi Önkormányzat „Za komlóšskych Slovákov” kitüntető díjat adományozta a zenekarnak.

Jelentős múltat ölelnek fel a fúvószenei hagyományok: 1969 óta működik fúvószenekar Tótkomlóson. Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában