Segítség

2018.02.26. 19:55

Behúzódnak a hideg elől, van hová menni Békés megyében

Az előrejelzések szerint tovább folytatódik a február végi hideg, és az elkövetkező napokban még alacsonyabb is lehet a hőmérséklet, mint hétfőn volt. Megyeszerte számos szervezet figyel a rászorulókra, és igyekszik számukra segítséget nyújtani.

Papp Gábor

Megerősített kapacitással várják a rászorulókat az Ökumenikus Segélyszervezet hajléktalanokat segítő intézményei – tájékoztatta lapunkat Kis Boáz sajtóreferens. Gyulán is van még hely a szervezet komplex ellátást biztosító intézményében, ahol a nappali ellátó mellett éjszakai szálló is várja a hideg elől menedéket kereső rászorulókat. Az utcai megkereső szolgálat rendszeresen meglátogatja és ellátja azokat, akik valamilyen ok miatt a hideg ellenére sem akarják elhagyni megszokott helyüket.

Nekik köszönhetően egy olyan kliens is menedéket keresett a nappali melegedőben, aki korábban soha nem járt náluk. Bár van háza az illetőnek, se kályhája, se tüzelője nincsen, éppen ezért is tartozik az egyik legveszélyeztetettebb csoportba. Az egész megyében általános tapasztalat, hogy sokan nem hajlandóak elhagyni otthonukat, bármennyire is lehűlt a levegő. A szociális szakemberek és a polgárőrök is figyelnek a nehéz sorsú emberekre.

Békésen jelenleg telt ház van a hajléktalanszállókon, ennek ellenére természetesen odafigyelnek a rászorulókra, és mindenkinek igyekeznek segíteni. Kádasné Öreg Julianna, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ igazgatója lapunknak elmondta, a nappali melegedőben a második teljes év kezdődött, amikor krízisétkeztetést működtetnek. A betérő rászorulók egy tál meleg ételt kapnak.

– Itt érezhetően megnőtt a kliensek száma, korábbról nem ismert nehéz sorsú emberek is megjelentek a látókörünkben, akikre szintén odafigyelnek szakembereink – fogalmazott Kádasné Öreg Julianna. Az igazgató kérdésünkre elmondta, az elmúlt napokban rendkívüli eset nem történt a városban.

Mint megtudtuk, ha a rendőrök járőrszolgálatuk során a hideg miatt veszélybe került, segítségre szoruló emberrel találkoznak, akkor olyan szakembereket hívnak hozzá, akik egészségügyi ellátásáról, illetve átmeneti vagy végleges elhelyezéséről gondoskodni tudnak. Megérkezésükig a rászorulót nem hagyják magára, ha szükséges, elsősegélyt nyújtanak, fűtött helyre viszik és mindent megtesznek, ami az adott helyzetben lehetséges. Amennyiben a rendőrség ügyeletére érkezik bejelentés arról, hogy valaki segítségre szorul, akkor is azonnal intézkednek.

– A békési, illetve a Békés megyei polgárőrök kiemelt szolgálatot látnak el a külterületeken ezekben a napokban is, valamint a belterületen élő rászorulókra szintén figyelnek a Füstölő kémények elnevezésű országos program részeként – tájékoztatta lapunkat Gyarmati Sándor, a békési, egy személyben a megyei polgárőrség elnöke.

Az Ökumenikus Segélyszervezet komplex ellátást biztosító gyulai intézményében is többen kértek segítséget az elmúlt napokban Fotó: I. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában