bárányhimlő

2018.02.02. 14:37

Számolják a pöttyöket: nem kellett óvodát bezárni Dél-Békésben

Olvasóink jelezték, hogy a település óvodásai ­körében fertőző betegség, a bárányhimlő okozott megbetegedéseket nagyobb számban az elmúlt napokban.

Cs. I.

A Békés Megyei Kormány­hivatal népegészségügyi főosztályához eljuttatott levelünkre és érdeklődésünkre adott válaszában dr. Gaálné­ dr. Maráczi Gabriella főosztályvezető-helyettes arról tájékoztatott, 2018. januárjában Békés megyében 130 bárányhimlős megbetegedést jelentettek. Ebből 113 eset az egy-kilenc éves korosztályba tartozik. Dél-Békésben (az Orosházi, a Mezőkovácsházi járásban) ugyanezen időszakban 26 megbetegedést jelentettek, ami a megyei megbetegedések 23 százaléka.

A kevermesi óvodában az elmúlt héten előfordultak bárányhimlős megbetegedések. A betegek közösségből történő ­kiemelése megtörtént. Az óvoda tájékoztatása alapján csütörtökön a hiányzók létszáma 20 százalék alatt volt. Intézménybezárás nem történt, mivel a hiányzások mértéke nem haladta meg a 30 százalékot, azonban a helyi vezető saját hatáskörben szüneteltetheti az intézmény működését, melyről haladéktalanul értesítenie kell a területileg illetékes járási ­hivatalt.

Illusztráció: Shutterstock

Hangsúlyozták, a megelőzés védőoltással lehetséges. A bárányhimlő elleni védő­oltás ezidáig az életkorhoz ­kötött kötelező védőoltások közé nem került be, azonban térítés ellenében gyógyszer­tári forgalomban kapható. A ­bárányhimlő cseppfertőzéssel, a beteggel való közvetlen érintkezés útján terjedő, bejelentésre kötelezett fertőző betegség. A betegség terjedési­ módjából adódóan az egyik leggyakoribb, főként gyermekközösségeket érintő megbetegedés Magyarországon. Szezonalitása az őszi-téli hónapokra tehető.  A kórokozóval szemben ­kétféleképpen lehet immunitást szerezni: „átvészeltség” útján élethosszig tartó­ védettséget, illetve aktív immunizálással (védőoltás két ­dózisban), mely hosszú távú védettséget biztosít az oltottnak­.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában