Száz éve történt

2018.01.13. 17:28

A Vigardában ütötték meg Áchimot, a sakkozó politikust

Több mint száz éve úgy hívták, hogy Vigarda, ma Békés­csabai Jókai Színház és Vigadó. A kávéházban ott egy sakkasztal, amin szívesen játszott egykoron Áchim L. András, a Magyarországi Parasztpárt alapító politikusa. A sakkasztal mellett más tárgyak is beszélnek a múltról a színházban, Bojczán István műszaki csoportvezetővel kezdtünk időutazásba.

Nyemcsok László

A Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetéssel és Magyar ­Teátrum-díjjal is elismerték már Bojczán István szín­házi munkásságát, ugyanakkor szerinte az elismerések azt is jelentik, hogy régóta van benne a szakmában.

– 1973-ban kezdtem a ­Jókai színházban, és számos kiváló­ kollégával dolgozhattam együtt, nagyon sok érdekes emléket osztottak meg velem – hangsúlyozta a műszaki csoportvezető. – Ezáltal számos tárgy, fotó történetét ismerem, az egyik ilyen tárgy a kávéházban lévő sakkasztal.

Szívesen játszott ezen asztalnál Áchim L. András csabai parasztpárti politikus, akit a Zsilinszky család tagjai inzultáltak nem sokkal 1911-ben bekövetkezett halála előtt. Áchimot kedvelték a csabaiak, mert közülük valónak tartották, Ondris bátyánknak nevezték. A fáma­ szerint Bajcsy-Zsilinszky Endre testvére megütötte Áchimot, és súlyos jelzőkkel illette paraszti származása miatt. Állítólag olyan is elhangzott: „nem szégyellitek magatokat, hogy ilyen büdösben vagytok?” Ezt is Áchimnak címezte a az ifjabb Zsilinszky.

A perpatvar ezzel nem ért véget, nem sokkal ezután nézeteltérésbe keveredett Bajcsy-­Zsilinszky Endre és testvére, Gábor Áchimmal. A csabai, parasztpárti politikus laká­sába behatoltak, és a sértettet egy verekedéssé fajult szóváltás közben két pisztolylövéssel halálosan megsebesítették. Az esetet önvédelemnek minősítették, a bíróság felmentette Zsilinszkyéket.

Bojczán István kitért arra, számos tárgyról, például a békéscsabai zsinagógából származó, rézveretes asztalról, valamint a gányók lebukásáról is sokat meséltek neki a Vigarda dolgozói, így például­ Kremper Béláné jegyszedő, Odrobinák­ Mátyásné ültető.

És hogy kik voltak a gányók? Dohánykertészek, akiket Áchim L. András is hívott, mert a hagyományos növényekből vesztesége származott. Kisiratos, Nagyiratos és Dombiratos számított a dohánytermesztés aranyháromszögének, onnan érkeztek gányók Áchim földjére.

Jól is sikerült az első időszak, és Áchim egyik alkalmazottja elment a jövőbeli ügyeket intézni a dohánykertészekkel. Elakadt ugyanakkor a kevermesi Bolha csárdában, és itt fülelte ki, miként verték át a gányók Áchimot. Ezt jelentette is a főnökének, aki egy különleges tervet talált ki.

A Vigarda egyik dalárdatagját – a színidirektorral megbeszélve – papi palástba öltöztették, és vasárnapoként kiküldték misére a gányókhoz. Itt a gyónás során bevallották azt is, hogy átverték Áchim apjukat. A papnak minderről nem lehetett volna senkivel beszélnie, amennyiben nem színész, hanem valóban tiszteletes lett volna.

Így azonban minden információ eljutott Áchimhoz, aki a névre szóló borítékokba kevesebb pénzt tett. A gányók hiába próbálkoztak, az isteni gondviselés a lebukásuk miatt cserben hagyta őket. Nos, a lebuktatáshoz használt papi ruha is ott van a Békéscsabai Jókai Színház kelléktárában. Miként számos fotó az Andrássy útról és az ott lévő városi színházról az 1910-es évekből.

Ha baj van, menjetek Bojcihoz!

Bojczán István 1954-ben született Battonyán, Dombiratoson nőtt fel. Színházi munka- és tűzvédelmi képesítést szerzett, felsőfokú műszaki tanfolyamot végzett színpadtechnika szakon. Pirotechnikai eszközök alkalmazása a művelődési intézményekben elnevezésű, valamint felsőfokú színházi díszítőképző „diplomája” is van. Sokan nem is tudják pontosan, miben áll a munkaköre, mert ő maga intézmény az intézményben. Ha a színházban esetleg baj van, azt mondják, menjetek Bojcihoz!

Bojczán István az Áchim-sakkasztalnál egy korabeli képpel a kezében. Fotó: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában