Segítség

2018.01.30. 07:00

Légtisztító készüléket kapott a gyógyulásához a kis Kevin

Légtisztító készülékkel ­segítette a Magyar Vörös­kereszt a negyedik születésnapját februárban ünneplő­ békési Tóth Kevin gyógyulását. A kisfiúnál 2016 ­karácsonyán diagnosztizáltak ­leukémiát. Kezelése­ szépen halad, az eszköz ­pedig sokat segíthet a gyógyulási folyamatban.

Papp Gábor

A Magyar Vöröskereszt tavaly írt ki pályázatot leukémiás gyermekek kezelésének támogatására – nyilatkozta­ lapunknak Tóth Zoltánné. A Magyar Vörös­kereszt ­Békés megyei igazgatója elmondta, az országos szinten elérhető­, több mint 13 millió forintos támogatási keret egy hagyatéki felajánlásból származott. Az örökhagyó kérése az volt, hogy a pénzt leukémiás­ gyerekek életminőségének javítására­ használják fel.

– A Békés Megyei Hírlapban olvastam a békési kisfiúról, Kevinről tavaly nyáron – tette hozzá Tóth Zoltánné. – Akkor munkatársaimmal azonnal elhatároztuk, hogy segíteni fogjuk a családot. Több lehetőségben gondolkodtunk, de központunk kiírása éppen azt a célt szolgálta, aminek megvalósításában mi is gondolkodtunk.

Mint megtudtuk, a megyei szervezet ezt követően pályázott a kiírásra, és a családdal egyeztetve döntöttek a légtisztító berendezés megvásárlása mellett.

– Kevin gyógyulása szempontjából lényeges, hogy a lehető­ legsterilebb környezetet biztosítsák, ebben jut fontos szerep az eszköznek – tette hozzá a megyei igazgató, aki elárulta, megható volt, ahogy a kisfiú és a családja fogadta őket.

– Kevin még egy-egy csokor virággal is megajándékozott minket. Nagyon megérintett minket a kedves gesztus – árulta el Tóth Zoltánné­, aki nem titkolta, örülnek, hogy a lehető legjobb helyen segíthettek. Papp Henrietta, Kevin­ édesanyja lapunknak elmondta­, nagyon örültek a Vörös­kereszt segítségének.

– Korábban már volt egy levegőszűrőnk, de sajnos az tönkrement, és nem volt lehetőségünk újat vásárolni – árulta el az anyuka. – Az eszköz rendkívül sokat jelent ­Kevin gyógyulása szempontjából, hiszen biztosítanunk kell számára a megfelelő környezetet. Amikor itthon vagyunk, szinte­ mindig megy a készülék, már a kisfiunk is megtanulta a kezelését – szólt a berendezés jelentőségéről Papp Henrietta. Hozzátette, a levegő érezhetően tisztább, frissebb.

Az édesanya megerősítette­, hogy Kevin is szerette volna­ megajándékozni a Vörös­kereszt munkatársait, ezért is lepte meg őket a virágokkal. Kérdésünkre elárulta, a kisfiú túl van a nehezén. Júliusban befejeződtek a tartós kezelések, s bár az első hónapokban érthetően gyengébb volt kisfiuk immunrendszere, mára­ ezen a téren is sokat lépett előre. Január 22-én jártak egy nagyobb kontrollvizsgálaton, a gyermek eredményei pedig egyre jobbak. A család abban bízik, hogy a februári nagy laborvizsgálat is hasonlóan kedvezően alakul majd.

A szülők számára a történtek a lelki mellett komoly anyagi­ megterhelést jelentenek. Tavaly a Békési Kisgazdakör indított gyűjtést Kevin gyógykezelése érdekében. Azok a jó szándékú emberek, akik szeretnék segíteni gyógykezelését, a 11600006-00000000-35712998-as számlaszámra utalhatják át adományaikat.

Tóth Kevin és édesanyja bizakodó: a kisfiú túl van a nehezén, sokat erősödött. Beküldött kép

Számos intézmény pályázott

A Magyar Vöröskereszt tavaly­ októberben hirdetett pályázatot a leukémiás gyermekek­ életminőségének javítása­ ­érdekében. A rendelkezésre­ álló keretösszeg 13 millió­ 600 ezer forint volt, melyre össz­esen 11 pályázat érkezett be 34 millió 129 ezer forint ­értékben.

A pályázati bírálóbizottság minden jelentkezést támogatott a lehetőségekhez mérten – olvasható a karitatív szervezet honlapján. Kevin is így kaphatta meg a már említett légtisztító készüléket.

– Ha gyermekekről van szó, egy betegség sokkal jobban fáj, hiszen a gyermek védtelen, kiszolgáltatott. A pályázat segítségével szerettünk volna hozzájárulni a hétköznapi kihívások könnyebbé tételéhez a gyermekek és segítőik­ számára – mondta el Váradi­ ­Mariann, a Magyar Vörös­kereszt egészségnevelési szakmai vezetője. Pályázatok érkeztek kórházaktól, segítő intézményektől, alapítványoktól és magánszemélyektől, akik és amelyek, akik igyekeznek megragadni minden olyan lehetőséget, mellyel az ellátás­ színvonalát, ­annak biztonságát­, a gyermekek ­felépülési esélyeit még jobbá ­tehetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában