mezőberény-borosjenő

2018.01.07. 09:29

Közösen újíthat fel kastélyokat a két település

Előszerződést írt alá Siklósi ­István, Mezőberény polgármestere és Călin Ilie Abrudan, ­Borosjenő polgármestere nemrég arról, hogy a RO-HU kiírás keretében közös pályázatot nyújtanak be.

P. G.

Az elképzelés a borosjenői erődkastély és a mezőberényi Wenckheim–Fejérváry-­kastély turisztikai, kulturális célú felújítását és hasznosítását célozná meg. A két település a korábbról meglévő kapcsolatait is felevenítheti, s bővítheti.­ Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc végén mezőberényi huszárok, katonák is voltak a Vécsey tábornok által vezetett csapatok soraiban, akik Borosjenőnél tették le a fegyvert. Az 1980-as években a két település kereste a testvérvárosi együttműködés lehetőségét.

– Közös programokat, csereprogramokat, intézmények és civil szerveződések közötti együttműködéseket hoznánk létre, amelyhez az infrastruktúrát a két ingatlan biztosítaná – hangsúlyozta Siklósi István. – Végleges szerződés a projektötlet román irányító hatóság ­által történt elfogadását követően jöhet létre, amely részletesen is tartalmazza majd az együttműködés, az építkezés és a programok minden elemét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában