Bíróság

2024.06.16. 12:28

Embercsempészet miatt ítélték el a romániai férfit

Folytatólagosan, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette és csekély mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának vétsége miatt 3 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt a Battonyai Járásbíróság előkészítő ülésén egy Magyarországon büntetlen előéletű, 21 éves Romániában élő, román állampolgárságú férfit, akit kétszer is embercsempészeten kaptak.

Papp Gábor

A fiatal férfi 2023 szeptemberében ismeretlen személy megbízásából vagyoni haszonszerzés végett két alkalommal nyújtott segítséget általa is tudottan az államhatárt a jogszabályi rendelkezések megszegésével, meg nem engedett módon, a „zöldhatáron” átlépő összesen 40 embernek azzal, hogy őket Magyarország délkeleti részéről az ország belseje felé szállította az általa vezetett járművel azért, hogy ezen személyek Európa más országaiba eljussanak, így segítette elő az embercsempészetet

Embercsempészet, zöldhatáron érkezőknek segített

Tavaly szeptember 18-án az általa vezetett, bérelt, román honosságú tehergépkocsival Battonya külterületére közlekedett azért, hogy gépkocsijával az ott várakozó külföldi állampolgárokat Magyarországon át, Olaszországba elszállítsa. 19 óra körül érkezett meg a Battonyáról-Mezőhegyesre vezető 4444-es számú útra, ahol megállt, majd gépkocsija rakterének ajtaját kinyitva addig várakozott, amíg a gépkocsihoz az útmenti kukoricatáblából sietve megérkezett és oda beszállt a Magyarország területére a „zöldhatáron” belépett 16 fő külföldi – 6 bangladesi, 7 nepáli és 3 indiai – személy. Ezt követően a férfi az autóval Magyarország belseje felé indult és azzal addig közlekedett, amíg a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei az általa vezetett gépjárművet és az abban utazó személyeket rendőri ellenőrzés alá vonták, és a terheltet, valamint a migráns személyeket előállították. A migráns személyek családtagjai, ismerősei azért, hogy az ismeretlen embercsempészek Olaszországba szállítsák őket, fejenként 3000-3200 Euro közötti összeget helyeztek korábban letétbe. A rendőri intézkedés során a férfinál nem egészen 1 gramm tömegű, kábítószernek minősülő kristályos fehér port is találtak.

Néhány nappal korábban is megtette

Ezt megelőzően, 2023. szeptember 9-én a férfi ugyancsak abból a célból érkezett Magyarország területére, hogy ismeretlen személy megbízásából az ország délkeleti részéből migráns személyeket szállítson tovább úti céljuk felé. 2023. szeptember 9-ére virradó éjjelen Csongrád-Csanád vármegye területén az általa vezetett román honosságú kisteherautó rakterébe beszállított 24 ember – általa is tudottan az államhatárt a „zöldhatáron” átlépő – ismeretlen állampolgárságú személyt, és őket a magyar-szlovák határ közelébe, megbízója által meghatározott helyre vitte, ahol a migráns személyeket a gépjárműből kiszállította.

A Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján a Battonyai Járásbíróság előkészítő ülésén 3 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte a Magyarországon büntetlen előéletű, 21 éves Romániában élő, román állampolgárságú férfit. A bíróság ezen felül 6 évre kiutasította Magyarország területéről, elkobozta tőle a nála talált kábítószert és a megbízójával való kapcsolattartásra használt mobiltelefont, illetőleg kötelezte őt a nyomozás során felmerült bűnügyi költségből 610 ezer forint megfizetésére. Az ítélet jogerős.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában