Vádemelés

2024.04.01. 17:54

Embereket csempészett a 21 éves férfi

Folytatólagosan, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette és csekély mennyiségű kábítószerrel elkövetett kábítószer birtoklásának vétsége miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy Magyarországon büntetlen előéletű, 21 éves, Romániában, Aradon élő, román állampolgárságú férfi ellen, akit kétszer is embercsempészeten kaptak.

Papp Gábor

A fiatal férfi tavaly szeptemberben ismeretlen személy megbízásából vagyoni haszonszerzés végett két alkalommal nyújtott segítséget az államhatárt a jogszabályi rendelkezések megszegésével, meg nem engedett módon, a „zöldhatáron” átlépő összesen 40 embernek azzal, hogy őket Magyarország délkeleti részéről az ország belseje felé szállította az általa vezetett járművel azért, hogy ezek az emberek Európa más országaiba eljussanak.

Arrested,Man,In,Handcuffs,With,Handcuffed,Hands,Behind,Back,In
A Békés Vármegyei Főügyészség azért kezdeményezte a letartóztatását, mert a bűncselekmény tárgyi súlya, magas büntetési tétele miatt fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. 
Fotó: Illusztráció: Shutterstock 

Tavaly szeptember 18-án az általa vezetett, bérelt, román honosságú tehergépkocsival Battonya külterületére közlekedett azért, hogy gépkocsijával az ott várakozó külföldi állampolgárokat Magyarországon át, Olaszországba elszállítsa. 19 óra körül érkezett meg a Battonyáról-Mezőhegyesre vezető 4444-es számú útra, ahol megállt, majd gépkocsija rakterének ajtaját kinyitva addig várakozott, amíg a gépkocsihoz az útmenti kukoricatáblából sietve megérkezett és oda beszállt a Magyarország területére a „zöldhatáron” belépett 16 külföldi – 6 fő bangladesi, 7 fő nepáli és 3 fő indiai – személy. Ezt követően a férfi az autóval Magyarország belseje felé indult és azzal addig közlekedett, amíg a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei az általa vezetett gépjárművet és az abban utazó személyeket rendőri ellenőrzés alá vonták, és a fiatalembert, valamint a migráns személyeket előállították. A migráns személyek családtagjai, ismerősei azért, hogy az ismeretlen embercsempészek Olaszországba szállítsák őket, fejenként 3000-3200 Euro közötti összeget helyeztek korábban letétbe. A rendőri intézkedés során a férfinél nem egészen 1 gramm tömegű, kábítószernek minősülő kristályos fehér port is találtak.

Ezt megelőzően, szeptember 9-én a férfi ugyancsak abból a célból érkezett Magyarország területére, hogy ismeretlen személy megbízásából az ország délkeleti részéből migránsokat szállítson tovább úti céljuk felé. Tavaly szeptember 9-ére virradó éjjelen Csongrád-Csanád vármegye területén az általa vezetett román honosságú kisteherautó rakterébe beszállított 24 – általa is tudottan az államhatárt a „zöldhatáron” átlépő – ismeretlen állampolgárságú személyt, és őket a magyar-szlovák határ közelébe, megbízója által meghatározott helyre vitte, ahol őket a gépjárműből kiszállította.

A járási ügyészség a férfi beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfi letartóztatását az elsőfokú ítéletének kihirdetéséig tartsa fenn. Ezen felül indítványt tett arra, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, utasítsa ki Magyarország területéről, kobozza el tőle a nála talált kábítószert és a megbízójával való kapcsolattartásra használt mobiltelefont, illetőleg kötelezze őt a nyomozás során felmerült bűnügyi költségből 415 ezer forint megfizetésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában