Vádirat

2024.05.24. 06:35

Súlyos sérüléssel járó balesetet okozott Csabán a debreceni férfi

Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 49 éves büntetlen előéletű debreceni férfival szemben, aki Békéscsabán az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztásával okozott súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetet.

Dinya Magdolna

A férfi egy személygépkocsit vezetve közlekedett Békéscsaba lakott területén a Békési út középső, egyenesen haladó forgalmi sávjában a Reök utca felől a Szarvasi út irányába. Ugyanebben az időben a mögötte a külső forgalmi sávban azonos irányba haladt egy másik személygépkocsi. A terhelt a haladása során a Szarvasi út és a Berényi út kereszteződésében a jelzőlámpa piros jelzése miatt a középső forgalmi sávban megállt, majd amikor a közlekedési lámpa zöldre váltott, a feltorlódó járművek lassú indulása miatt a férfi úgy döntött, hogy a külső forgalmi sávba átsorol. Ekkor érkezett a kereszteződéshez a külső forgalmi sávban közlekedő autó, azzal a szándékkal, hogy a Berényi útra kis ívben jobbra kanyarodjon. 

baleset, súlyos baleset, közlekedési
Nem adott elsőbbséget, baleset lett az eredménye. Illusztráció: Shutterstock

A terhelt a külső forgalmi sávba történő sávváltás során nem biztosított elhaladási elsőbbséget a vele azonos irányból a külső forgalmi sávban szabályosan közlekedő gépkocsinak, melynek következtében összeütköztek. Az ütközést követően a vétlen gépkocsi jobbra lehaladt az útpadkára, majd az úttest szélén lévő csőkorlátnak ütközött. A baleset következtében a vétlen autót vezető férfi  mellkaszúzódást szenvedett el, valamint az egyik ujja eltört, mely utóbbi sérülés 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülésnek minősül.

A férfi a cselekményével megszegte KRESZ-ben foglaltakat, mely szerint, aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában