Vádemelés

2024.04.21. 20:08

Kerítésen át, az éj leple alatt adogatták ki a sertéseket Vésztőn

Közel kétszáz sertést lopott el a rábízott jószágok közül egy hónap alatt az a 46 éves vésztői férfi, aki ellen sikkasztás miatt emeltek vádat a Szeghalmi Járási Ügyészségen. Az egykor állatgondozóként ténykedő vádlott próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre számíthat. A jószágokat éjszaka szállították el a vésztői telephelyről, ráadásul úgy, hogy azokat a kerítésen adogatták ki.

Licska Balázs

Két vésztői és egy mezőgyáni férfi ellen pedig pénzmosás miatt emeltek vádat, ugyanis ők úgy vásároltak a számukra felkínált állatokból, hogy tudták, hogy azokat lopták: a kerítésen át adogatták ki jószágokat. A férfiak a vádhatóság indítványa alapján próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést kaphatnak.

sertés, lopás, szeghalom, kerítésen,
Összesen közel kétszáz sertést lopott el az állatgondozó egy hónap alatt a telepről, a kerítésen át adogatták ki a jószágokat. Forrás: shutterstock

A 46 éves férfi egy vésztői sertéstelepen dolgozott éjszakás állatgondozóként. A telepen, több ólban különböző korú, súlyú jószágok voltak, a számuk megközelítette a tízezret. 

A férfi – kihasználva azt, hogy szolgálatban mindig egyedül volt a telepen – tavaly április 30. és május 31. között ellopott a rábízott sertésekből 193 állatot. Egyrészt azért, hogy azokat a saját háztartásában hasznosítsa, döntő részben viszont azért, hogy a jószágokat értékesítse, és ezzel pénzhez jusson. Harminc kisebb súlyú sertést vitt haza, a többit pedig hirdetések útján adta el.

A kerítésen át adogatták ki a kisebb termetű jószágokat

A vevők tudták, hogy a megvásárolt állatok nem az eladó tulajdonát képezik, hanem a munkahelyéről származnak, ugyanis a jószágokat éjszaka szállították el a vésztői telephelyről, ráadásul úgy, hogy azokat a kerítésen adogatták ki.

Az állatgondozó összesen 8,6 millió forintos kárt okozott a munkahelyének. A nyomozás során tőle, valamint az egyik vevőtől összesen harminc sertést foglaltak le, amelyeket kiadtak a sértettnek. Ezzel, valamint azzal, hogy a férfi a munkaviszonyának megszüntetésekor a neki járó juttatásról lemondott, az okozott kárból összesen 1 millió 465 ezer forint megtérült.

A járási ügyészség azt is kérte, hogy kötelezzék a bíróságon a vádlottakat arra, hogy fizessék meg a kár eddig meg nem térült részét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában