Vádemelés

2024.02.16. 11:57

Ketten is súlyosan megsérültek egy békéscsabai öntödében

Súlyosan megsérült három éve két dolgozó egy békéscsabai öntödében. Most foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt a Békéscsabai Járási Ügyészség a cégvezető ellen. A vádhatóság szerint az 52 éves, békéscsabai-miskolci férfi nem tett eleget ellenőrzési kötelezettségének, amivel megsértette a munkavédelmi szabályokat, és emiatt következhettek be a munkahelyi balesetek. A vádlott pénzbüntetésre számíthat.

Licska Balázs

Fotó: Illusztrácó: Shutterstock

A férfi cégvezetőként ténykedett a békéscsabai vállalkozásnál. A munkaköri leírása szerint köteles volt ellenőrizni, hogy az irányítása alá tartozó munkavállalók a munkaköri utasításokat, balesetvédelmi előírásokat betartják-e, illetve ő volt felelős a társaság működésére irányadó jogszabályok betartásáért – közölték a Békés Vármegyei Főügyészségen.

Nem állították át a gépet kézi vezérlésre

A cégnél 2021. július 20-án este súlyosan megsérült egy betanított öntőként dolgozó férfi, aki az öntőgépen dolgozott. A sértett feladata volt a hőtartó kemencétől a géphez vezető csatorna tisztítása is. A sértett a csatornát az előírással ellentétben úgy tisztította, hogy a berendezést nem állította kézi vezérlésre. A dolgozó rosszul számolta ki a ciklusidőt, és a berendezés mozgásba lendült a tisztítás során. A szabálytalan művelet miatt a sértett keze beszorult a gépbe, nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Csak azért, hogy a norma meglegyen

A járási ügyészség szerint a sértett azért dolgozhatott szabálytalanul, mert több év alatt egy helytelen gyakorlat alakult ki az öntödében: a munkavállalók a csatorna tisztításakor nem állították át a gépet kézi vezérlésre, azért, hogy ne kelljen leállítani a berendezést. Ennek egyik oka tudomásuk szerint az volt, hogy a munkabér kifizetésének alapját képező norma meglegyen.

Újabb balesethez vezetett a helytelen gyakorlat

A cégnél a baleset után sem változtattak a helytelen gyakorlaton, ami újabb súlyos balesethez vezetett. 2021. október 7-én hajnalban egy másik férfi – aki szintén betanított öntő volt – egy másik öntőgépen dolgozott. Ő sem állította át a gépet kézi vezérlésre a csatorna tisztításakor. A szabálytalanság miatt a sértett lába beszorult a gépbe, és a berendezés összezúzta a bal lábszárának alsó harmadát, a bokáját és a lábfejét. Később csonkolni kellett a bal lábszárát, tehát a baleset maradandó fogyatékosságot eredményezett nála.

Cégvezetőként nem intézkedett

A cégvezetőnek azért kell bíróság elé állnia, mert eltűrte az évek óta fennálló helytelen, valamint a munkavállalók testi épségét veszélyeztető gyakorlatot, a munkavállalók szabálytalan munkavégzését. Az ellenőrzési kötelezettsége tekintetében mulasztott, nem tett érdemi intézkedést azért, hogy megszüntessék a helytelen és veszélyes munkavégzést. A mulasztásával több foglalkozási szabályt is megsértett, amely hozzájárult a munkahelyi balesetek bekövetkezéséhez – ismertették a Békés Vármegyei Főügyészségen.

Nem csak a cégvezetőt vonták felelősségre

Nem az 52 éves miskolci-békéscsabai férfi az egyetlen, aki ellen vádat emeltek az ügyben. Korábban megtette ezt a járási ügyészség a munkavédelmi szakember és az öntödevezető esetében is, ami miatt egyesítik a büntetőügyeket. A 65 éves gyulai és 33 éves békéscsabai férfi tekintetében ugyancsak pénzbüntetést indítványozott a vádhatóság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában