Különleges rendőrségi esetek

2024.01.04. 19:21

Kész átverés: vésztői és hernádi páros is nagyban űzte a netes bizniszt

Különleges és tanulságos esetei 2023-ben is voltak Békés vármegye rendőreinek. A legérdekesebb történetek összegyűjtésében dr. Szombati Andrea, a vármegyei főkapitányság sajtószóvivője segített. Sorozatunk tizenkettedik részében arról esik szó, hogy az internetes és telefonos csalások korát éljük. A rendőrök 2023-ban is számtalan érdekes esettel és furfangos elkövetővel találkoztak.

Nyemcsok László

Egy traktoros hirdetéssel is többeket becsaptak.

Fotó: Illusztrácó: Shutterstock

Márciusban őrizetbe vettek a Békés vármegyei rendőrök egy hernádi párost, akik a gyanú szerint az egyik internetes oldalon kínáltak olyan dolgokat, amikkel nem is rendelkeztek. Többek között mobilházat, targoncát, traktort, medencét hirdettek, ezekért rendszerint több százezer forintot, de esetenként milliós összegeket kértek.

A traktor árát például három és félmillió forintban határozták meg. Ez a gép piaci árának töredéke volt, akadt is rá vevő. A páros azonban végül nem akarta beérni az eredetileg megjelölt árral, azt mondták a vevőnek, hogy nagy az érdeklődés a traktorra, ezért, ha azt akarja, hogy az övé legyen, fizessen még többet. A férfi és a nő több embert vett rá arra, hogy nyisson bankszámlát, köztük volt a férfi testvére is. Ezekre a számlákra kérték a kialkudott vételárat, illetve az előlegeket. A hirdetéseikre jelentkezőknek álnéven, a számlatulajdonosok nevén mutatkoztak be. Az ország szinte valamennyi vármegyéjében voltak olyanok, akikkel kapcsolatba kerültek, és akiktől pénzt csaltak ki. Hozzájuk hasonlóan egy vésztői páros is nagyban űzte a netes bizniszt. Egyikük hirdetett, társa pedig a felesége bankszámláján fogadta a beérkező összegek egy részét. A hirdető álnéven regisztrált az egyik népszerű közösségi oldalon, úgy kínált mobiltelefonokat. Voltak, akiknek a saját bankszámlaszámát adta meg, míg másoktól a társa feleségének nevén lévő számlára kérte a pénzt.

Több tízezer forint volt a készülékek ára, de azoknak, akikkel megegyezett, és előre fizettek is, semmit nem küldött, mert nem is voltak olyan telefonjai, amilyeneket kínált. A mobilok mellett egyszer meghirdette a játékkonzolját, amit egy budapesti nő akart megvenni. El is utalta a kialkudott vételárat, a csomagot azonban hiába várta, a hirdetőt pedig nem tudta elérni.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában