Elítélték

2024.01.26. 17:40

Egy battonyai földúton elakadt a sárban az internetes hirdetésre jelentkező szerb embercsempész

Vagyoni haszonszerzésre, több embernek segítséget nyújtva, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette, valamint kábítószer birtoklásának vétsége miatt – a Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján – 3 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt, és 6 évre kiutasított Magyarország területéről a Battonyai Járásbíróság előkészítő ülésén egy 23 éves, Magyarországon büntetlen előéletű szerb férfit.

Nyemcsok László

Rendőri ellenőrzés során bukott le az emberecsempész.

Fotó: Illusztráció: MW-archív

A Szerbiában élő férfi internetes hirdetésre jelentkezve lett embercsempész. A bíróság a kapcsolattartáshoz használt mobiltelefonok elkobzását is elrendelte, valamint kötelezte a terheltet az eljárás során felmerült bűnügyi költségből 535 ezer forint megfizetésére. Az ítélet jogerős.

A vádirat szerint a férfi tavaly áprilisban figyelt fel arra, hogy az interneten egy ismeretlen személy olyan embereket toboroz, akik Magyarországon gépkocsival embereket szállítanának Budapestre. Mivel jövedelemmel nem rendelkezett, és pénzre volt szüksége, a terhelt felvette a kapcsolatot az ismeretlen hirdetővel, akivel abban állapodott meg, hogy személyenként száz euró ellenében Magyarország államhatárának közeléből migránsokat szállít az ország belseje felé.

Az ügyészség álláspontja szerint a terhelt tudomással bírt arról, hogy az általa szállítandó emberek Magyarország területére engedély nélkül, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be, és innen ilyen módon más országba akartak tovább jutni. Megállapodásuknak megfelelőn a vádlott a barátjától kölcsönkért személygépkocsival tavaly május 4-én Magyarországra érkezett, és várta ismeretlen kapcsolattartója utasításait.

A férfi tavaly május 9-én, az általa vezetett gépkocsival a kapcsolattartójától kapott koordináták szerinti helyre, Battonya külterületére ment, ahol őt nyolc, ismeretlen nemzetiségű, de Magyarország területére korábban engedély nélkül, a jogszabályi rendelkezések megszegésével belépett ember várta. A férfi a migránsokat a gépkocsijában helyezte el, és az ismeretlen kapcsolattartó által meghatározott helyre, Martonvásár külterületére szállította, ahol őket a gépkocsiból kiterelte, és hátrahagyta. Ezt követően Magyarországon tartózkodott, és addig várt, amíg kapcsolattartójától a következő szállításra vonatkozó utasítást megkapja.

A vádirat szerint a férfi múlt év május 12-én, a hajnali órákban személygépkocsival Battonya külterületére ment, és a kapott koordináták szerinti helyen megállt. Amikor a gépkocsiba hat külföldi, egy nepáli, két eritreai és három pakisztáni szállt be, a férfi a gépkocsival elindult, és Battonyán keresztül Budapestre ment.

Közlekedése során Battonya belterületén megkísérelték rendőri ellenőrzés alá vonni, mely alól a férfi kivonta magát, és a gépkocsival nagy sebességgel elhajtott, menekülése közben azonban a műútól egy sáros földútra hajtott, ahol a gépkocsi elakadt. A szállított külföldi személyek a gépkocsiból kiszálltak, és elmenekültek, közülük azonban egyet és a vádlottat az intézkedő rendőrök elfogtak.

A kokainos pénztárcát is megtalálták a rendőrök

A vádlott korábban Szerbiában kábítószert, kokaint szerzett meg, amelyből május 12-én fogyasztott is, majd a maradékot, közel 1,5 grammot – azért, hogy azt később elfogyassza – egy simítózáras tasakban a pénztárcájába, míg a tárcát az általa vezetett gépkocsi ajtózsebébe rejtette. Az így elrejtett kábítószert az embercsempészés miatt végrehajtott rendőri intézkedés során a nyomozók lefoglalták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában