Műszaki állapot

2023.12.07. 18:08

Téli gumi és tiszta szélvédő – ezt tanácsolja a Békés vármegyei rendőrség az autósoknak

A hideg idő, valamint a havas, csúszós utak fokozott figyelmet és jó műszaki állapotú járművet követelnek meg a közlekedőktől – hívták fel a figyelmet a rendőrségen, ahol több tanácsot is megosztottak az autósok számára.

Licska Balázs

Az kérték a rendőrök az autósoktól, hogy ne közlekedjenek 7 fok alatt olyan kocsival, amelyen nyári gumi van

Forrás: Shutterstock

Mint írták, a tél beköszöntével megváltoznak az időjárási, látási és útviszonyok, ezért nagyon fontos, hogy a közlekedők felkészüljenek erre az időszakra. Kiemelt jelentősége van annak, hogy csak megfelelő műszaki állapotú autóval induljanak útnak. Az egyik lényeges szempont, hogy 7 fok alatt ne közlekedjen olyan gépjárművel, amelyen nyári gumi van. A nyári abroncs ugyanis ilyenkor keményedni kezd, tapadása erősen romlik, fékhatása csökken, míg a télié lágy, rugalmas marad, megőrzi tapadóképességét.

Érdemes az autó elektromos berendezéseit szakértővel átvizsgáltatni, mivel fokozottabb a megterhelésük az őszi, téli időszakban. Az esti sötétedés hamarabb kezdődik, a párás, ködös idő miatt többet kell az autó lámpáit használni. A belső fűtés és a szélvédőfűtés is megterheli az elektromos hálózatot. Továbbá fontos az is, hogy a féklámpák, a világító és irányjelző készülékek mindig legyenek megtisztítva.

Fokozott figyelmet kell fordítani arra is, hogy télen a szélvédők legyenek tiszták, azokon a kilátás minden irányban biztosított legyen. Azt kérték a rendőrök a sofőröktől, hogy mielőtt elindulnak gépkocsijukkal, a jó kilátás biztosítása érdekében tisztítsák meg a szélvédőket a lecsapódott párától, hótól, jégtől.

Vannak olyan helyzetek, amelyre nem lehet felkészülni, csak meggondoltan, óvatosan reagálni. Ilyen például az ónos eső, vagy az, amikor a köd faggyal párosul, és az utak rendkívül csúszóssá válnak. Ilyenkor tanácsos óvatosabb kormánymozdulatokkal manőverezni, hogy elkerüljék a megcsúszásokat, megpördüléseket, keresztbefordulásokat. Ajánlott a követési távolságot is duplájára növelni, és mindig az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedni. Ha mégis hirtelen kell fékezni, akkor is kerülni kell a blokkoló fékezést, mert irányíthatatlanná válhat a jármű, szakaszosan érdemes fékezni.

Az autóban ülők védelmét elsődlegesen a passzív biztonsági eszközök határozzák meg. Ezért kértek mindenkit, hogy a biztonsági övet kapcsolják be, és a gyermekeket biztonsági gyermekülésben vigyék. A megváltozott időjárási viszonyokra tekintettel kérték, hogy időben induljanak el útnak, mert a rossz időjárási körülmények esetén a menetidő meghosszabbodhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában