Internetes csaló

2023.11.14. 09:19

Motorblokkal vert át egy mezőberényi vevőt a borsodi csaló

Közel száz embert csapott be az egyik közösségi oldalon egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei férfi. Nem a saját nevével hirdetett és senkinek nem küldte el azt, amiért fizettek.

Licska Balázs

Forrás: Shutterstock

A Mátrix Projektben az internetes bűncselekmények felderítéséért dolgozó Békés vármegyei rendőrök felszámolták az üzletét, és vádemelést javasolnak ellene – ismertették a rendőrségen.

Mint írták, országszerte károsított meg gyanútlan vevőket egy férfi, aki az egyik közösségi oldalon álnévvel hozott létre profilt, és azzal adott fel hirdetéseket. A virtuális piactéren főként motoralkatrészeket, játékkonzolokat, szerszámgépeket kínált, de senkinek nem küldte el azt, amiért fizetett. A 23 éves tiszalúci férfi lemásolt egy létező adatlapot, egy Pest vármegyei városban élő férfi fotóit és nevét használta. Még olyan képeket is átrakott a csaláshoz használt profilra, amelyen a visszaélés áldozatául esett férfi családtagjai is láthatóak. 

A Békési Rendőrkapitányság nyomozói az után kezdték el vizsgálni a profilt, hogy egy mezőberényi vásárló tavaly áprilisban bejelentést tett, mert meg akart venni egy segédmotorhoz való motorblokkot. A postaköltséget elutalta előre, de az eladó elérhetetlenné vált, és a csomag nem érkezett meg. Próbálta tisztázni a dolgot, de a hirdetőt egy idő után nem tudta elérni. Ennek a férfinak az álnéven hirdető ember azt írta, hogy egy Heves vármegyei településen lakik.

A békési rendőrök azonban kiderítették, hogy valójában kiről van szó, és megnézték, hogy a borsodi fiatal a hirdetései révén kikkel került kapcsolatba. Kiderült, hogy országszerte 86 internetezőt csapott be, összesen közel 2 millió forint kárt okozott nekik. Volt, akiktől kisebb összeget kért szállítási költségre vagy előlegre, de annál nagyobb bosszúságot okozott nekik azzal, hogy elérhetetlenné vált, hogy nem küldte el a megvásárolt dolgot. Ráadásul többen annak a férfinak és családtagjainak írtak üzeneteket, akinek a nevét, fotóit felhasználta a csaló.

A Békési Rendőrkapitányság a tiszalúci férfi ellen csalás és személyes adattal visszaélés miatt büntetőeljárást indított. A nyomozás iratait vádemelési javaslattal továbbította az ügyészségre.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban hasznos információk, aktualitások, tanácsok a KiberPajzs oldalán találhatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában