Internetes hirdetés

2023.11.13. 12:30

Kölcsönkért autóval vette fel Battonyánál és szállította tovább a migránsokat

Internetes hirdetésre jelentkezett, így vált embercsempésszé az a 23 éves szerb férfi. Azért, hogy pénzhez jusson, több migránsnak nyújtott segítséget.

Licska Balázs

Tudta, hogy a migránsok engedély nélkül vannak Magyarországon

Forrás: shutterstock

A Battonyai Járási Ügyészségen most embercsempészés, valamint kábítószer birtoklása miatt emeltek vádat ellene. A vádlott végrehajtandó börtönbüntetésre számíthat – ismertették a vármegyei főügyészségen.

A vádlott áprilisában figyelt fel egy internetes hirdetésre, amelyben egy ismeretlen olyanokat toborzott, akik Magyarországon gépkocsival embereket szállítanának Budapestre. Mivel nem rendelkezett jövedelemmel és pénzre volt szüksége, felvette a kapcsolatot az ismeretlen hirdetővel.

Megállapodtak, hogy a vádlott személyenként 100 euro ellenében, Magyarország határának a közeléből az ország belseje felé migránsokat szállít, akikről tudta, hogy engedély nélkül, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek Magyarország területére, és innen más országba tovább akarnak menni. A megegyezésnek megfelelően a vádlott egy kölcsönkért kocsival május 4-én Magyarországra érkezett, és várta az ismeretlen kapcsolattartó utasításait.

A férfi május 9-én autóval a megkapott koordináták szerinti helyre, Battonya külterületére ment, ahol nyolc migráns várta, akik korábban engedély nélkül, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek az ország területére. A férfi a határsértőket a kapcsolattartó által meghatározott helyre, Martonvásár külterületére vitte, majd kitette a kocsiból és otthagyta őket.

A vádlott várta az újabb megbízást, és május 12-én autóval Battonya külterületére ment, majd a kapott koordináták szerinti helyen megállt. Amikor beszállt hozzá hat külföldi – egy nepáli, két eritreai és három pakisztáni –, Battonyán keresztül Budapest felé indult.

Battonyán belül megpróbálták a rendőrök ellenőrizni, de a férfi nagy sebességgel elhajtott. Menekülés közben a műútól egy sáros földútra hajtott, ahol a gépkocsival elakadt. A migránsok a kocsiból kiszálltak és elmenekültek, ám közülük egyet és a vádlottat a rendőrök elfogtak.

A férfi korábban Szerbiában kábítószert, kokaint szerzett meg, amelyből május 12-én fogyasztott is. A maradékot, közel 1,5 grammot pedig azért, hogy később elfogyassza, egy simítózáras tasakban a pénztárcájába, míg a tárcát a kocsi ajtózsebébe rejtette. Amikor a rendőrök embercsempészés miatt intézkedtek vele szemben, megtalálták nála a kábítószert is.

A járási ügyészségen azt indítványozták, hogy a bíróság a férfi letartóztatását tartsa fenn addig, amíg az ügyében ítélet nem születik. Emellett azt javasolták, hogy a bíróság a vádlottat ítélje végrehajtandó börtönbüntetésre és utasítsa ki Magyarország területéről, kobozza el tőle a kapcsolattartáshoz használt két mobiltelefonját, illetve kötelezze a nyomozás során felmerült bűnügyi költségből közel 480 ezer forint megfizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában