Szarvas

2023.11.21. 09:07

Halálos balesetet okozott az idős férfi

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a Gyulai Járási Ügyészség vádirata alapján 1 év időtartamú, 1 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt előkészítő ülésén a Szarvasi Járásbíróság egy 90 éves, büntetlen előéletű, szarvasi férfit, aki tavaly októberben Szarvas külterületén okozott közlekedési balesetet, amelynek következtében a felesége életét vesztette.

Papp Gábor

Forrás: shutterstock

A bíróság két évre eltiltotta az idős férfit a közúti járművezetéstől, illetőleg kötelezte őt az eljárás során felmerült, 515 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére is. Az ítélet jogerős.

Az idős férfi tavaly október 15-én, a délelőtti órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett Szarvas lakott területén kívül, egy számjelzés nélküli úton a Káka major felől a 4401-es számú út irányába 76 kilométer/óra sebességgel. A személygépkocsi jobb oldali első ülésén utasként tartózkodott a férfi 81 éves felesége. A férfi által vezetett személygépkocsi nem volt megfelelő műszaki állapotban – hibás volt a vezető oldali biztonsági öv és kormányzár, illetőleg hiányzott a fejtámla –, ezek a hibák, hiányosságok azonban nem voltak összefüggésben a baleset bekövetkezésével. Haladása során az idős férfi egy számára balra ívelő útkanyarulatban nem követte az út vonalvezetését, az úttestről annak bal oldalán lehaladt, és az esővíz-elvezető árok falába csapódott. A baleset következtében az idős nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy két nap múlva, október 17-én a kórházban meghalt. Az idős férfi nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A férfi megszegte a KRESZ-ben foglaltakat, mely szerint járművel a forgalmi, az időjárási és a látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak, az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra, és a rakományra.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában