Elítélték

2023.10.20. 13:13

Cipőjébe rejtette a marokkóiak útleveleit az embercsempész

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt a Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján előkészítő ülésen ítélt el a Battonyai Járásbíróság egy 42 éves büntetlen előéletű, Belgiumban élő, belga-marokkói kettős állampolgárságú férfit. Ő anyagi haszonszerzés céljából szándékosan segítséget nyújtott 4 marokkói állampolgárnak abban, hogy illegálisan, a zöldhatáron keresztül átlépjék a román-magyar államhatárt.

Papp Gábor

Útlevelek kerültek elő a férfi cipőjéből.

Fotó: Illusztrácó: Shutterstock

A Battonyai Járásbíróság a letartóztatásban lévő férfit 2 év 4 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, 4 év 8 hónap időtartamra kiutasította Magyarország területéről, illetőleg elkobozni rendelte tőle a bűncselekmény elkövetéséhez eszközként használt két mobiltelefonját.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a férfit egy ismeretlen személy bízta meg azzal, hogy 4 marokkói állampolgárt szállítson el Romániából, Aradról Olaszországba. A megbízás alapján a férfi a 4 marokkói állampolgárt idén április 13-án, az esti órákban Aradon belga honosságú személygépkocsiba felvette, és őket a gépjárművel a román-magyar államhatár közelébe szállította. A férfi a migránsokat Románia területén, a határ közelében a gépjárműből kiszállította, tőlük az útleveleiket elvette, és azt mondta nekik, hogy induljanak el gyalogosan a zöldhatáron keresztül Magyarország területére azzal, hogy a határátlépést követően Battonyán, a vasútállomás közelében fognak találkozni. 

Ezt követően a marokkóiak meg nem engedett módon, a zöld határon keresztül gyalogosan átjöttek Magyarországra, és hajnali 3 óra körüli időben Battonyán a férfival megbeszélt találkozási helyre mentek. Ez idő alatt a férfi az autóját, annak meghibásodása miatt, Romániában hátrahagyta, majd ismeretlen körülmények között belépett hazánkba. Ezután a megbeszélt találkozási helyre ment, ahonnan a migránsokkal együtt gyalogosan indultak tovább azért, hogy az ország belsejébe eljussanak. 

A Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei azonban április 14-én 4 órakor Battonyán, a Fő utcában a férfit és az általa kísért 4 marokkói állampolgárt intézkedés alá vonták.  A migráns személyek tartózkodásukat nem tudták jogszerűen igazolni, marokkói útleveleik közül 3 darabot a férfinál, az általa viselt cipőben találtak meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában