Katasztrófavédelem

2023.08.19. 13:55

Újabb, kisebb utórengés történt Szarvasnál

Károkról eddig nem érkezett bejelentés, korábban már két földrengés történt szombaton Békésben. A szeizmológiai szakemberek elmagyarázták a mai földrengések okát.

Beol.hu

Szarvasnál ismét bejeleztek a műszerek.

Fotó: Shutterstock

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint ma 12:51 perckor, a Richter-skála szerint 2,8-es erősségű földrengés volt Szarvastól mintegy öt kilométerre. A földmozgást több településen érezhették, de károkról eddig nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez – adta hírül a katasztrófavédelem. 

Mint megírtuk, korábban 11 óra 13 perckor, majd pár perc múlva újra földrengés pattant ki Békésben, ezek mintegy 4-es erősségűek voltak és számos településen lehetett érezni.

Mi áll a szombati nagyobb rengések hátterében? 

A hazánkban kipattanó földrengések hajtóereje az a tény, hogy az Adriai-kőzetlemez északi irányban mozog, közben az óramutató járásával ellentétesen forog is – írták a szeizmológiai obszervatórium oldalán. Ennek következtében a Kárpáti-öblözetben található két nagyobb szerkezeti egységet, az Alcapát és a Tisza-Dácia egységeket folyamatosan a stabil Európai platformnak préseli és azokban feszültséget halmoz fel. Szerencsére ezek a feszültségek a legtöbb esetben a Pannon-medence szegélyén található lemezhatárok és a hegységkeret mentén pattannak ki és csak ritkábban pattannak ki a medence központibb, vékonyabb és melegebb kőzetlemezeiben.

A mostani két rengés közelében már voltak kisebb rengések, és egy KÉK-NyDNyi-i irányú törésvonal közelében pattantak ki. Ez a szerkezeti irány párhuzamos az Alcapa és Tiszta-Dacia egységet elválasztó Közép-Magyarországi szerkezeti zónával, és a Tisza egység takarós szerkezeteivel is. Ha egy pillantást vetünk arra a térképre, ami hazánk jelenleg is aktív tektonikai elemeit foglalja össze, akkor a földrengések egy jelenleg is aktívnak tűnő töréses szerkezet közelében pattantak ki. Ezen deformációs zónák mentén jellemzősen balos oldalelmozdulás zajlik. Ezek a tektonikai zónák jelenleg is jelentős szerepet játszanak az Adriai-lemez és a stabil Európai platform között „harapófogóba” került kőzetlemezek deformációjában és a feszültségek kioldódásában.
 

FRISSÍTVE

Utórengések voltak Szarvas környékén

A Richter-skála szerint 2,8-es és 3,5-es erősségű földmozgásokat regisztráltak.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint ma 14:18 perckor és 14:21 perckor két újabb utórengés követte a Szarvas környéki földrengéseket. A földmozgásokat, amelyek a Richter-skála szerint 2,8-es és 3,5-es erősségűek voltak, több településen is érezhették. Károkról eddig nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez. A térségben további utórengések várhatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában