Autós járőrök és karos forgalomirányítók versengtek

2023.06.14. 15:10

Tizenegy rendőr integetett az orosházi kereszteződésben, minden szem rájuk tapadt - galériával, videóval

Meglepődtek az Orosházán közlekedők, szerda délelőtt olyan sok rendőrautó parkolt le a belvárosban. Majd megjelentek az egyenruhások a piactéren, illeve a város legforgalmasabb, Móricz-Huba-Rákóczi utcák kereszteződésében. Be is intettek az autósoknak, a gyalogosoknak, s mindazoknak, akik éppen arra járak. Ott zajlott ugyanis a vármegyei rendőrök karos forgalomirányítási versenye.

Csete Ilona

A forgalomirányítók autósokra, gyalogosokra is figyeltek

Fotó: Für Henrik

Orosháza volt a házigazdája a Békés vármegye rendőrei számára megrendezett 12. szakmai közlekedési versenynek szerdán. A vármegyei döntő három helyszínen zajlott. A művelődési központban a reggeli megnyitón Pelleg József, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának a vezetője köszöntötte a résztvevőket, örömmel látta a régi arcokat, akik a kezdetek óta  jelen vannak, rutinos versenyzők, az új jelentkezőket arra motiválta, ne izguljanak, hozzák ki magukból a legtöbbet és a legjobbat. Úgy fogalmazott, tiszteletre méltó, ha valaki versenyhelyzetben is vállalja a megmérettetést.

A versenyzők először KRESZ és szakmai tesztlapokat töltöttek ki, majd a piactéri pályára ment a 15 gépkocsizó járőr, a kereszteződésbe pedig a 11 karos forgalomirányító. Mindenhol a szakmát nagy tapasztalattal képviselő zsűritagok figyelték, értékelték a versenyzőket.

Elkísértük a piactérre a rendőröket, akik miután bejárták, megismerték a pályát, egyenként bizonyították felkészültségüket: sok kíváncsi néző, óvodás csoport figyelte a gyakorlati feladatok megoldóit. A pálya nehézségeiről orosházi gépjármű szakoktatók gondoskodtak. Elmondták, az idén szűkült a tér, a kombi autók pilótáinak nagyon kellett érezni a jármű széleit, jól kellett megválasztani a sebességet, a csapda feladatot sok korrigálással lehetett csak megoldani. A fésű feladat finom, pontos kormánymozdulatokat igényelt, s volt egykézzel kormányzásos feladat is. Számított a higgadt szakmai rutin. A verseny kezdetekor elhangzott, a biztonsági öv használata kötelező; csikorgó gumikért komoly pontlevonás jár...
A másik helyszín az orosháziak egyik legnagyobb kereszteződésében volt. A szerdán délelőtt ott közlekedőket érte a meglepetés, amikor az első versenyző átvette a lámpás irányítás helyett a karos forgalomirányítást. Hat percenként váltották egymást a rendőrök.

Látszott, sokakat elgondolkodtatott e váratlan helyzet, látvány. Nem csak az autósok, de a zebrán közlekedő gyalogosok, kerékpárosok is figyelték, mikor s hogyan reagáljanak a karjelzésekre. A megmérettetésen azt is pontozták, hogy a versenyző rendőrök hogyan segítik azokat a közlekedőket, akik nem ismerték a karjelzésüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában