Gondatlan forgalmazás

2023.06.25. 06:26

Áramütés-veszélyes fejlámpákat árult a férfi az orosházi piacon

Ártalmas közfogyasztási cikk gondatlan forgalomba hozatalának vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 47 éves, büntetlen előéletű, tiszaszigeti férfi ellen, aki áramütés-veszélyes, akkumulátoros fejlámpákat árult az orosházi piacon. Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Nyemcsok László

Forrás: Shutterstock

A vádirat szerint a piaci árusítással foglalkozó férfi tavaly november 6-án a kisteleki vásárban – csereügylet útján – hat darab, akkumulátoros fejlámpát szerzett meg termékkísérő dokumentumok nélkül. A terhelt múlt év november 10-én, a reggeli órákban az orosházi piacon eladásra kínálta a fejlámpákat, amikor a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai ellenőrzést hajtottak végre. Ennek során megállapították, hogy a férfi által forgalomba hozott fejlámpa – mint forgalomból kitiltott termék – 2018 óta szerepel az Európai Unió gyorsriasztási rendszerében. Tekintettel a korábban elvégzett hatósági, laboratóriumi vizsgálatok alapján feltárt termékbiztonsági hiányosságokra. A kockázatértékelés szerint a fejlámpa áramütés-veszély szempontjából súlyos kockázatot jelent.

A férfi nem tudta igazolni a fejlámpák származását, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság 50 ezer forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta, ezen túlmenően elrendelte a termékek forgalomból való kivonását, valamint visszahívását. Az ügyészség álláspontja szerint a terhelt az általa forgalmazott fejlámpákat a lakosság széles köre számára, közfogyasztási termékként kínálta megvételre. Mégpedig úgy, hogy a tőle elvárható gondosságot és körültekintést elmulasztva nem győződött meg arról, a lámpák a fogyasztók egészségét, illetve biztonságát veszélyeztetik-e.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában