Békéscsaba

2023.05.23. 06:30

Kevesebb esethez vonultak a hivatásos tűzoltók

Amíg 2021-ben 941 bejelentést kaptak a békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területéről, addig tavaly 867-et – ismertette a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén Viczián György tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok, hozzátéve, máshol is nyújtottak segítséget 140 alkalommal, nem csak Békéscsaba környékén. Ez a szám egyébként átlagosan napi három riasztásnak felel meg.

L. B.

A rendkívüli időjárás, a viharkárok is feladták a leckét

Fotó: Bencsik Ádám-archív

Bár összességében több volt a műszaki mentés, mint a tűzeset most is, az előző évhez képest tavalyra csökkent a műszaki mentések, nőtt a tűzesetek száma. Előbbiek főleg a viharokhoz kapcsolódtak, amikor fák dőltek ki, vezetékek szakadtak le, ebből a szempontból 2022 kedvezőbb volt 2021-nél. Utóbbiak oka pedig az időjárásra vezethető vissza, sok volt a szabadtéri tűzeset, illetve valamelyest emelkedett a lakástüzek száma is – de fontos, hogy halálos eset nem volt.

Magasnak mondta a téves jelzések számát, amit a beépített rendszerek generáltak. Emellett több esetben nyújtottak segítséget más szervezetek számára, a legtöbbször ezek közül arra volt szükség, hogy felnyissák az ajtót.

 Hangsúlyozta, hogy népszerűsítik a füstérzékelőket, valamint a szén-monoxid-szivárgásos esetek kapcsán kiemelte, hogy ahol volt szén-monoxid-érzékelő, ott nem történt személyi sérülés.

Békéscsabára külön kitért: a városba tavaly 509 alkalommal vonultak a helyi hivatásos tűzoltók, ami 45-tel kevesebb, mint az előző évben. A tűzesetek száma 174-ről 192-re emelkedett. Ezekben heten sérültek meg, hárommal többen, mint a korábbi esztendőben – viszont immár hatodik éve nem vesztette életét senki sem lángok miatt a városban. A műszaki mentések száma 380-ról 317-re csökkent: ezek közül 116 viharhoz köthető, 43 közlekedési balesethez, 17 szén-monoxid-mérgezéshez.

Szarvas Péter polgármester az ülésen kiemelte, hogy köszönet jár a helyi hivatásos tűzoltóknak, a katasztrófavédelem szakembereinek, hiszen rendkívüli és váratlan helyzetekben állnak helyt. 

Azt hangsúlyozta dr. Juhász István tanácsnok is, hogy a békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság mintegy nyolcvan fős állománya teszi a dolgát, és a megelőző tevékenységre ugyancsak figyelmet fordít. Hanó Miklós alpolgármester, valamint dr. Csicsely Ilona és Csányi Illés önkormányzati képviselők szintén köszönetet mondtak a szakembereknek.

Jelzések száma Békéscsabáról 2021-2022
Tűzeset174 192
Műszaki mentés 380 317
Összes jelzés 554 509

Forrás: bekescsaba.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában