Internetes, telefonos átverések

2023.04.29. 09:26

Másodpercek alatt eltüntetik a pénzt a számlákról a csalók Békésben

Sorra érkeznek a bejelentések továbbra is a Békés vármegyei rendőrségre arról, hogy csalók férnek hozzá bankszámlákhoz, a számlatulajdonosok pedig csak azt veszik észre, hogy másodpercek alatt eltűnik a pénzük.

Ny. L.

A csalók trükkjei kifogyhatatlanok, legyünk elővigyázatosak!

Forrás: shutterstock.com

Szombati Andrea, a Békés vármegyei főkapitányság szóvivője az eseteket átnézve kiemelte, többségében éppen abban a pillanatban történt adásvétel, telefonhívás, üzenetváltás során férnek hozzá bűnözők olyan adatokhoz, amelyekkel kezelni tudják a számlát. Olyan is előfordul, hogy a csalók korábban megszerzett adatokkal, teljesen váratlanul veszik át az irányítást a számlatulajdonos telefonja vagy számítógépe fölött. Azért, hogy ez ne történhessen meg, nagyon elővigyázatosnak kell lenni. 

Bátran kérdezzünk vissza!

Szombati Andrea hangsúlyozta, ha valakit banki ügyintézőként bemutatkozó idegen hív fel telefonon, ne adja meg a számlája adatait, a bankkártyája kódjait. Az azonosításhoz névre, születési dátumra és az ügyfél anyja nevére lehet szükség, a számlák, bankkártyák adatait a valóban bankban dolgozók látják, tehát nem kérdezik meg.

– Jó megoldás lehet a csalók leleplezésére, ha a hívott fél visszakérdez – emelte ki a szóvivő. – Kérje meg a telefonálót, mondja meg annak a bankszámlának a számát, amivel kapcsolatban telefonál, és azt, hogy éppen akkor mennyi az egyenleg. Ha banki alkalmazott, akkor erre a már említett személyes adatokkal történő azonosítás után pontos választ ad, hiszen látja az adatokat. Ha nem, akkor ki is derült, hogy nem banki ügyintéző van a vonal másik végén.

Megoldás lehet az is, hogy a számla, bankkártya adatait nem adja meg a hívott fél, hanem megszakítja a vonalat. Ezt követően az ügyfélszolgálati telefonszámon felhívja a bankját, hogy valóban kell-e valamit intéznie, van-e teendője a számlájával kapcsolatban.

Gyakran vissza sem lehet hívni a számot

– Az ismeretlen, rossz szándékú telefonálókat úgy is megpróbálhatjuk leleplezni, hogy megkérdezzük: visszahívhatjuk-e egy későbbi időpontban? Kérjük meg, hogy adja meg a nevét, hogy tudjuk, kit keressünk a visszahívásnál. A csalók gyakran olyan generált telefonszámokról indítják a hívásokat, amelyeket nem lehet visszahívni – ecsetelte Szombati Andrea. – Amikor egy-egy tranzakcióhoz jóváhagyó kódokat kapnak a banktól, azt ne továbbítsák senkinek. Sem akkor, amikor megkapták, sem később! Amennyiben úgy érzik, hogy önállóan nem tudják megtenni számítógépen a szükséges lépéseket, inkább kérjenek segítséges egy olyan embertől, akit ismernek, és akiben bíznak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában