Katasztrófavédelem

2023.04.27. 12:32

Egy busz is felborult az M44-esen történt tömegbalesetben – a gyorsforgalmin gyakorlatoztak

Több személyautó, egy busz és egy veszélyes anyagot szállító teherkocsi szenvedett szerdán balesetet az M44-es autóút kardosi pihenőjénél – egy jól felépített szimuláció keretében. Mint a szervezők leszögezték: a társzervek közös gyakorlata azért fontos, mert a fejlődő infrastruktúra, a gyorsforgalmú úthálózat kiépítése miatt megnőtt a komolyabb közúti balesetek kockázata.

Nagy Szilvia; [email protected]

A beavatkozást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította

Fotó: Katasztrófavédelem

A feltételezés szerint az M44-es autóút kardosi pihenőjénél először két személygépkocsi ütközött össze, úgynevezett ráfutásos baleset során. Az egyik kigyulladt, a másikba sérült szorult, akit feszítővágó segítségével kellett kiemelni. Egy érkező busz vezetője, – hogy elkerülje a karambolt – manőverezni igyekezett, de a jármű felborult. Tízen sérültek meg, ketten a busz alá szorultak és a helyszínen szörnyethaltak. Egy veszélyes anyagot szállító jármű is szalagkorlátnak csapódott, tisztítatlan tartályából mérgező ammónia szabadult a levegőbe. A „tömegbaleset” helyszínére percek alatt kiértek az életmentők; együtt dolgozott a Békés és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat regionális szervezete, a Vöröskereszt vármegyei szervezete, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., valamint a Volánbusz. 

Gépjárműfecskendők érkeztek Békéscsabáról, Szarvasról, Orosházáról, Mezőberényből, valamint Kunszentmártonból; azonnal megkezdték az áramtalanítást, a busz stabilizálását. A sérülteket üvegfűrész segítségével, két irányból közelítették meg, menekítési úvonalakat alakítottak ki, a gerincsérülteket merevhordágyra fektettek. Többen súlyos állapotban voltak, a mentők mindenkit kórházba szállítottak. A holttesteket a mentés végén emelték ki a busz alól pneumatikus emelőpárna segítségével.

A mérgező ammóniát a tűzoltók vízköddel igyekeztek lekötni, miközben a Békés és a Jász-Nagyun-Szolnok vármegyei katasztrófavédelmi mobil labor autók szakemberei méréseket végeztek a helyszínen, Kardoson, majd a közeli üzemmérnökség telephelyén is, mert változott a szélirány. Senki nem volt veszélyben.

A beavatkozást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságon elmondták, a szakemberek minden évben szerveznek katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot a társszervekkel. Ezúttal az egységek azt gyakorolták, miként lehet a lehető leghatékonyabban megközelíteni a balesetben érintett járműveket, kimenteni a bajbajutottakat, illetve a lehető leggyorsabban felszabadítani az autóutat. Fontos cél volt a résztvevő szervezetek munkájának összehangolása, operatív irányításuk, együttműködésük gyakorlása, miközben a lakosság védelmét, a létfontosságú rendszerek lehető legkisebb kiesését helyezték előtérbe. Az eseményeket a helyszínen követte figyelemmel Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő és Kiss András tűzoltó dandártábornok, vármegyei katasztrófavédelmi igazgató. Fülep Zoltán tűzoltó ezredes hangsúlyozta, a fejlődő infrastruktúra, a gyorsforgalmú úthálózat kiépítése miatt megnőtt a komolyabb közúti balesetek kockázata, amelyeket nagy erőkkel és a társzervekkel közösen lehet felszámolni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában