Bírósági tárgyalás

2023.03.08. 17:45

Egy kislány is súlyosan sérült a Gyomaendrődön versenyzők miatt: nem tartják magukat bűnösnek

Szerdán tartották az előkészítő ülését annak az ügynek, amelynek témája egy 2021 augusztusában történt gyomaendrődi autóbaleset. Az ütközésben egy idős házaspár és kiskorú unokájuk sérült meg súlyosan, illetve ketten közülük maradandó egészségügyi károsodást szenvedtek.

Vásári Erzsébet

Megkezdődött a Gyomaendrődi autóbaleset tárgyalása

Fotó: Bencsik Ádám

A Szarvasi Járásbíróságon szerdán megtartott előkészítő ülés ügyének vádirati tényállása szerint a vádlottak 2021. augusztus 8-án este gépkocsijukkal lakott területen belül egymás mellett megtévesztően nagy sebességgel – az elsőrendű vádlott legalább 102 kilométer/óra, a másodrendű vádlott pedig legalább 95 kilométer/óra – haladva egymással versenyeztek. A szintén gépkocsival közlekedő sértett balra, nagy ívben kanyarodott rá a védett útra, amelyen a vádlottak közlekedtek. Az adott útszakaszra érvényes 50 kilométer/órás sebesség jelentős túllépése miatt a vádlottak érdemi fékezés és irányváltoztatás nélkül azonos időben nekiütköztek a sértett által vezetett gépjármű bal oldalának. A baleset következtében a sértett 8 hét tényleges gyógytartamú sérüléseket, a mellette utasként helyet foglaló felesége, valamint unokája marandandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szenvedett. Az ütközés következtében az elsőrendű vádlott, valamint a másodrendű vádlott utasa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Az ügyész ismertette, hogy beismerés esetén a vádlottak számára két év börtönbüntetést, két év közügyektől való eltiltást és négy év járművezetéstől való eltiltást kezdeményeztek. Polgári jogi igény a sértettek részéről nem merült fel.

Az elsőrendű vádlott az előkészítő ülésen vallomást tett, amelyben nem ismerte el bűnösségét és felelősségét, a gyorshajtást viszont nem vitatta. Vallomásában elhangzott, aznap este éppen barátaihoz tartott autóval, amikor először azt észlelte, hogy hátulról közeledik felé egy autó, amelynek utasát akkor még nem ismerte fel. A közeledő autós előzni kezdte, és amikor már egymás mellett haladtak, akkor hajtott ki eléjük elsőbbségadás nélkül a sértett jobb oldalról. Hozzátette, az ütközés után azonnal segítséget nyújtott a sérülteknek.

A járásbíróságon jelen volt a sértett gyermek édesanyja, Molnár Emese, édesapja, Rojik Zsolt, aki egyben a sértett nagyszülők fia, valamit Zsolt testvére, Rojik Péter

A másodrendű vádlott társtettesként elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó bűntett miatt állt a bíró elé. Az elsőrendű vádlotthoz hasonlóan vallomást tett, ám a bűnösségét és felelősségét ő sem ismerte el. A balesettel kapcsolatban úgy vallott, hogy nem autóztak együtt az elsőrendű vádlottal, hiszen akkor ő éppen az élettársát vitte orvoshoz, hasi görcsei miatt. Elismerte, hogy túllépte az adott útszakaszon megengedett sebességet, amikor az előtte haladó járművet, irányjelzést követően előzni kezdte. Hozzátette, mivel közel azonos sebességgel haladtak, a manőver elhúzódott. Ekkor kanyarodott eléjük a sértett autója, amit észlelve igyekezett fékezni és irányt változtatni, de nem tudta elkerülni az ütközést. Majd kiszállt az autójából, és rögtön segíteni indult, ekkor ismerte fel az elsőrendű vádlottat.

A vádlottak ügyvédjei a vallomások után megkérdőjelezték az 50 kilométer/óra betartása esetén lévő elkerülhetőséget a baleset vonatkozásában. Álláspotjuk szerint ugyanis a megengedett sebességgel sem lett volna elkerülhető az ütközés. Továbbá új szakértői véleményt kértek a jelentős véleménykülönbség miatt. Továbbá igazságügyi és orvosszakértői véleményt kértek egyrészt azzal kapcsolatban, hogy ha a kiskorú sértett biztonsági öve be lett volna kapcsolva, úgy milyen sérüléseket szenvedett volna. Másrészt pedig azzal kapcsolatban, hogy a sértettek az egyes sérüléseiket mely autóval történő ütközés során szerezték.

A sértettek ügyvédjei a magánszakértői vélemény kizárását kérték, mert álláspotjuk szerint a korábbi szakvélemény nem aggályos.

A bíró, a vádlottak beismerést mellőző vallomása alapján, az ügyész javaslatára kitűzte a tárgyalás időpontját, amely május 3-án lesz a Szarvasi Járásbíróságon. Ekkor folytatják le a bizonyítási eljárást a vádiratban kért hat tanú kihallgatásával, illetve a szakértők személyes meghallgatásával.

Kapcsolódó cikk:
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában