Elek

2023.02.15. 17:02

Laptop helyett ruhákat tett a dobozba a hirdető

A Gyulai Járási Ügyészség kétrendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy harminckét éves hajdúsági, hencidai férfi ellen, aki internetes csalásokat követett el.

P. G.

Forrás: Shutterstock

A férfi 2022 áprilisában az egyik internetes apróhirdetési portálon álnéven eladásra hirdetett meg egy használt laptopot úgy, hogy azzal a valóságban nem rendelkezett – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség. A hirdetésre egy eleki férfi jelentkezett. A csalással vádolt férfi és a sértett a hirdetőoldalon több üzenetet is váltottak, amelynek során megegyeztek, hogy a férfi a sértett részére az egyik csomagküldő szolgálaton keresztül csomagautomatába küldi el a terméket, a sértett pedig a csomag megérkezésekor, utánvétellel fizeti ki a laptop árát. A hirdetőnek valójában nem állt szándékában a termék elküldése, arra lehetősége sem volt, így megtévesztette a sértettet annak érdekében, hogy a termék vételárát kicsalja tőle. A férfi valójában használt ruhaneműket és papírt tett a dobozba, amelyet elküldött a sértett részére, aki azért kifizette a 41 ezer 500 forint utánvételi díjat. Miután kinyitotta a csomagot észlelte, hogy nem az van a dobozban, mint amit megrendelt, de a hirdetővel már nem tudta felvenni a kapcsolatot. Ugyanakkor a sértett bejelentése alapján a nyomozó hatóság a csomagküldő szolgálatnál lefoglalta a férfi részére kifizetendő utánvételi díjat és azt visszautalták a sértett részére, így az okozott kár megtérült.

Nem volt ilyen szerencsés a másik sértett, egy Somogy megyei, simonfai férfi, aki egy, szintén a terhelt által álnéven feladott hirdetésre jelentkezett 2022 augusztusában, amelyben számítógépes játékcsomagot hirdetett eladásra. A sértett előre átutalta a terhelt bankszámlájára a játékok vételárát és a postaköltséget, összesen 9000 forintot, de a férfi nem küldte el azokat a részére és az már a hirdetés feladásakor sem állt szándékában. Az okozott kár ez esetben nem térült meg.

Bár a férfi a bűncselekmények elkövetésekor büntetlen előéletű volt, őt a Győri Járásbíróság a tavaly szeptember 8-án jogerőre emelkedett büntetővégzésével négy rendbeli, ugyanilyen módszerrel elkövetett internetes csalások miatt 144 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével ebben az ügyben is pénzbüntetésre ítélje, és kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértett részére okozott kár megtérítésére.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában