Közúti veszélyeztetés

2023.02.12. 14:13

Autóval, ittasan nekiment a sértett lábának egy kocsibejárós vita után a sarkadi férfi

Közúti veszélyeztetés bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 32 éves, büntetlen előéletű, sarkadi férfi ellen.

Ny. L.

Forrás: Shutterstock

A vádirat szerint a férfi tavaly július 23-án napközben alkoholt fogyasztott, majd Sarkadon autójával a Nárcisz utcában leparkolt egy idegen ház kapubejárójába – úgy, hogy onnan az ott lakó férfi a kocsijával nem tudott kiállni –, és távozott. Amikor nem sokkal később megjelent az autónál, a szabálytalan parkolás miatt szóváltás alakult ki a terhelt és a másik férfi, a későbbi sértett között. Ennek során a sértett észlelte a vádlott leheletén, hogy szeszes italt fogyasztott, ezért közölte a gépkocsival távozni kívánó férfival, hogy ne menjen sehova, mert ittas, és értesítették a rendőrséget.

A járművezető ennek ellenére beszállt a gépkocsiba, és beindította azt. Ekkor a sértett, hogy a távozását megakadályozza, közvetlenül az autó elé állt. A terhelt látta mindezt, ennek ellenére gépkocsijával előreindult, és nekiment a sértett lábának, aki egyensúlyából kibillenve a gépkocsi motorházára támaszkodott. Ezt követően a járművezető meggondolta magát, és hátrafelé indult el, majd a járdán és az útpadkán keresztül tolatva távozott a helyszínről. A cselekmény során a sértett sérülést nem szenvedett, de annak reális veszélye fennállt.

Az ügyészség a vádlott a terhelt cselekményével megszegte a KRESZ azon szabályát mely szerint, aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Megsértette továbbá azt is, mely szerint járművet az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 175 ezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában