Békéscsaba

2022.06.02. 11:24

Nyolc nap a bűvös határ a talált tárgyak jelzésére

Pénztárcát és telefont felejtettek padokon a tulajdonosaik Békéscsabán. A tárcát a megtalálója leadta ugyan talált tárgyként, de előtte kivette belőle a pénzt. A telefont pedig az a férfi, aki megtalálta, a táskájában hordozgatta. Mindkét ügy rendőrségi vizsgálata befejeződött.

Beol.hu

Fotó: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

Két jogtalan elsajátítás bűncselekmény miatt indított nyomozás iratait küldte meg szerdán a Békéscsabai Rendőrkapitányság az ügyészségnek. Az egyik esetben, május 7-én egy nő felejtette a pénztárcáját egy padon Békéscsaba belvárosában. Egy férfi megtalálta, kivette belőle a pénzt, majd a tárcát a közeli bevásárlóközpont recepciójánál leadta - olvasható a rendőrség közleményében.

Térfigyelő kamera rögzítette a történteket, és miután a rendőrség közzétette a felvételt, a férfi önként jelentkezett és beismerő vallomást tett. 

A másik bűncselekmény gyanúsítottját is kamerafelvétel segítségével azonosították. A férfi május 23-án délután Békéscsabán, a Szarvasi úti bevásárlóparkban kerékpározott, amikor meglátott egy padon őrizetlenül hagyott telefont. 

Megállt, visszasétált a készülékért és eltette azt. Látta rajta a hívásokat, de nem fogadta őket, végül a telefon lemerült. A mobilszolgáltatót ugyan felkereste, ott azt mondták neki, vigye a telefont a rendőrségre. Ezt azonban nem tette meg, a táskájában hordozgatta a telefont.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a talált tárgyat nem szabad megtartani, mielőbb vissza kell juttatni a tulajdonoshoz.

A büntető törvénykönyv szerint, aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak, vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, bűncselekményt követ el. 

Ha nincs benne, rajta olyan információ, amelyből következtetni lehet arra, hogy kié, vagy a megtaláló nem tudja visszajuttatni a tulajdonosnak, akkor a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell leadni a talált tárgyakat. Szükség esetén a rendőrök is segítenek a megtalálónak az ügyintézésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában