Vádemelés

2022.02.20. 06:55

A ház volt tulajdonosának adataival csapta be a közműszolgáltatókat a mezőhegyesi nő

Hamis magánokirat felhasználásának vétsége és 3 rendbeli jelentős érdeksérelmet okozó személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 40 éves büntetlen előéletű mezőhegyesi nővel szemben, aki a közműszolgáltatók felé más személy nevében és adatait felhasználva járt el.

Illusztráció: Shutterstock

A nő és férje 2021. január 21-én megvásároltak egy mezőhegyesi ingatlant oly módon, hogy 1,1 millió forintot vételár előlegként átadtak az eladónak, és a fennmaradó összeget 20 havi részletben vállalták megfizetni. A szerződés tartalmazta, hogy az ingatlan birtokba adása a szerződés megkötését megelőzően, 2020. június 27-én megtörtént, és ezen időpontot követően a vevőket, azaz a terheltet és férjét terheli az ingatlan közüzem díjainak megfizetése, ugyanakkor a fogyasztó személyében bekövetkezett változást a közüzemi vállalatok felé nem jelentették be.

A terhelt és férje a közüzemi díjakat csak rövid ideig fizették, és mind a vízszolgáltató, mind a villamos energia és a földgáz szolgáltatók felé nagyobb összegű – 60 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedő – tartozásokat halmoztak fel. A nő az adásvételi szerződésre tekintettel ismerte az eladó személyes adatait, így azokat jogosulatlanul felhasználva, az eladó tudta és beleegyezése nélkül eljárt a nevében a szolgáltatók felé: valótlan tartalmú okiratok felhasználásával részletfizetési kérelmet nyújtott be, illetőleg az eladó nevében szociálisan rászoruló, védendő fogyasztóként való nyilvántartásba vételét kérte. A terhelt cselekményével a sértett személyes adatait jogosulatlanul kezelte, használta fel és továbbította a szolgáltatók felé, és ezzel a sértettnek jelentős érdeksérelmet okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában