Ecsegfalva

2021.12.11. 18:14

Pótkocsira állva gallyaztak, agyrázkódás lett a vége

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy büntetlen előéletű 54 éves ecsegfalvi férfi ellen, akinek mulasztása folytán súlyosan megsérült egy társa.

beol.hu

/Fotó: Shutterstock illusztráció/

Fotó: Shutterstock

A férfi az egyik vízügyi igazgatóság alkalmazásában áll 1997 óta közalkalmazottként. Munkakörébe tartozik egy szivattyútelep karbantartása, üzemeltetési és fenntartási feladatainak ellátása, amely magában foglalja a szivattyútelep belső és külső területeinek karbantartását, a fűnyírást és a természetes növényzet gondozását is. Április 23-án délelőtt a szivattyútelep területén a férfi vezetésével előre tervezett tereprendezésre került sor, amelyben a vízügyi igazgatóság két másik alkalmazottja is részt vett. A fa gallyazási munkálatok irányítását a terhelt végezte. A munkálatok során a szivattyútelepen rendszeresített szerszámokat, így egyebek mellett kézi bozótvágó kést, benzinmotoros láncfűrészt, valamint benzinmotoros ágvágó fűrészt használtak, amelyek közül az utóbbi kettő kezeléséhez szükséges jogosítványokkal egyikük sem rendelkezett.

A munkavégzés megkezdésekor az ahhoz szükséges védőfelszereléseket (munkavédelmi kesztyű, munkavédelmi sisak, és ruházat) mindhárman viseltek. A munkálatok megkezdését követően a magasabban lévő ágak, gallyak elérése céljából a terhelt a gallyazandó fa alá tolatott egy traktorra csatlakoztatott pótkocsival, majd annak platójára állva végezte az ág- és gallyvágási munkálatokat egy benzinmotoros ágvágó fűrésszel, melynek kezeléséhez nem rendelkezett a szükséges jogosítvánnyal. Az egyik vastagabb, hosszabban kinyúló ág vágása során a férfi észlelte, hogy az ág a teljes átvágása után nem oda fog esni, ahová tervezték, ezért a vágást félbehagyta, és a talajon álló másik férfival, a későbbi sértettel együtt elhatározták, hogy egy már odakészített kötelet dobnak át a faágon, és azzal húzzák majd a kívánt irányba. A sértett odavitte a kötelet a pótkocsihoz, de ezt megelőzően a fején lévő munkavédelmi sisak leesett a földre, amit nem tett vissza, és erre a terhelt sem szólította fel, hanem tovább folytatta az ágvágási munkálatokat. Ekkor a korábban félig átvágott ág a saját súlyánál fogva letört, majd a lezuhanó ág eltalálta az alatta álló fejét, aki ennek hatására eszméletét vesztette. A munkahelyi baleset következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, így többek között a fejcsontok törését és agyrázkódást szenvedett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában