Jogerős ítélet

2021.12.14. 13:39

Lépfene-ügy: próbára bocsátották a kötegyáni házaspárt

Lépfenével fertőzött húst fogyasztottak többen is, miután egy házaspár feldolgozott egy elpusztult szarvasmarhát – írta meg hírportálunk két évvel ezelőtt. Akkor nyomozás is indult.

A Gyulai Járási Ügyészség az ügyben szeptember végén emelt vádat az érintett házaspárral, egy 48 éves férfival és egy 45 éves nővel szemben társtetteként elkövetett rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette miatt – ismertették a megyei főügyészségen.

A tényállás szerint szarvasmarhákat tartottak, amelyből a férj rendszeresen vágott le és dolgozott fel húst, viszont úgy, hogy erre engedéllyel nem rendelkezett, a szarvasmarhák egészségügyi és fogyaszthatósági vizsgálaton nem estek át, tehát a húsuk kereskedelmi forgalomba nem volt hozható. A férfi és felesége ennek ellenére esztendőkön át, 2014-től 2019 elejéig a levágott és feldolgozott szarvasmarhák húsából Kötegyánban rendszeresen és többeknek adott el.

El is terjedt, hogy a vádlottak a feldolgozott szarvasmarhák húsát értékesítik, a piaci árnál kedvezőbben. A vádlottak összesen 13 vásárlónak adtak el rendszeresen szarvasmarhahúst összesen 118 ezer forintért, úgy, hogy megszegték az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályairól, valamint forgalomba hozataláról szóló jogszabályi rendelkezéseket, ezért az eladott húsáru rossz minőségű terméknek minősült.

A Gyulai Járásbíróság a napokban tárgyalás mellőzésével hozott végzésével – a váddal egyezően – mindkét vádlott bűnösségét megállapította. Őket egy-egy évre próbára bocsátotta, velük szemben 118 ezer forintig vagyonelkobzást rendelt el. A büntetővégzés immár jogerőre is emelkedett.

Korábbi cikkünket ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában