Sarkad

2021.12.02. 08:26

Családi vállalkozás: együtt lopott anya és lánya

A Gyulai Járási Ügyészség vádat emelt egy 41 éves sarkadi nő és anyja ellen, akik kifosztottak egy ittas állapotban padon fekvő férfit.

beol.hu

Forrás: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Gyulai Járási Ügyészség 2 rendbeli kifosztás bűntette, garázdaság vétsége és szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat egy 41 éves többszörösen büntetett előéletű sarkadi nő ellen. Az egyik kifosztást édesanyjával, egy 56 éves szintén büntetett előéletű nővel közösen, társtettességeben követte el, így vele szemben is vádemelésre került sor – olvasható a Békés Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A fiatalabbik nő még június elején Gyulán, a Béke sugárúton leszólított egy 76 éves idős férfit és pénzt kért tőle, aki adott is neki 600 forintot. Néhány nap múlva, június 03-án, amikor a férfi ugyanazon a helyen egy padon üldögélt társasházi lakása előtt, a nő ismét odament hozzá és beszélgetésbe elegyedett vele, a bizalmába férkőzött. Végül megegyeztek, hogy a nő elvállalja a férfi lakásának kitakarítását, és ebből a célból a sértett átadta a nőnek a telefonszámát. A nő a sértettel történt beszélgetések során felismerte, hogy a sértett időskorú és láthatóan több betegségtől szenved, ezért egy, a sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén annak felismerésére és elhárítására csak korlátozottan lenne képes.

A nő már másnap jelentkezett takarításra, majd amikor a férfi behívta a lakásba, ennivalót kért tőle; addig, amíg az idős férfi a konyhában ételt készített, magához vette a sértett 10 ezer forint értékű mobiltelefonját, majd távozott. A telefont később lefoglalták és visszaadták a sértettnek, így az okozott kár megtérült.

Június 05-én a hajnali órákban a nő édesanyjával közösen fosztott ki egy ittas állapotban padon fekvő férfit: levették a lábáról a 7 ezer forint értékű sportcipőjét, táskájából kivették a bankkártyáját, 30 ezer forint készpénzét, 40 ezer forint értékű mobiltelefonját, valamint egy cigarettatöltőt és dohányt 2 ezer forint értékben. A sértettnek okozott 79 ezer forint kárból lefoglalás útján 47 ezer megtérült. Ezen felül a fiatalabbik nő terhére róható egy élelmiszerbolti lopás, ahonnan egy kisebb értékű kulcstartót akart fizetés nélkül elvinni, illetőleg 2021 áprilisában ittas állapotban hangos kiabálás mellett betörte a gyulai piacon az egyik üzlethelyiség ételkiadó ablakát 23 ezer forintos kárt okozva cselekményével Gyula Város Önkormányzatának.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a 41 éves nő letartóztatását az ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn; mindkét nőt beismerésük esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, egyenként 16 ezer forint erejéig rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást és a 41 éves nőt kötelezze a Gyula Város Önkormányzatának okozott kár megtérítésére, illetőleg a nyomozás során felmerült közel 180 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére – derül ki az ügyészség közleményéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában