katasztrófavédelem

2021.10.18. 09:42

Mentésekhez, tűzesetekhez és szén-monoxid-mérgezéshez riasztották a tűzoltókat

Az elmúlt hétvégén, öt műszaki mentéssel és öt tűzesettel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. 

Forrás: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

Egy garázs falazatában futó gázvezetéket fúrtak el szombat délben Békéscsabán, a Szőlő utcában. A helyi hivatásos tűzoltók a lakóknak és a szomszédoknak biztonsági zónát jelöltek ki, majd védősugár fedezete mellett egy műanyag tiplivel csökkentették a gáz szabadba áramlását, a továbbiakban az egység a terület biztosítási feladatait látta el, a gázszolgáltató kiérkezéséig. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Bontási munkálatok közben téglafal borult egy emberre szombat délután Békéscsabán, az Egység utcában. A helyi hivatásos tűzoltók a sérült kihozatalában nyújtottak segítséget a mentőszolgálat munkatársainak. A mentőszolgálat elmondása alapján a saját lakásában munkálatokat végző ember a balesetben súlyos sérüléseket szenvedett, ezért kórházba kellett szállítani. Az épület statikailag nem sérült a megbontott, majd kidőlt fal válaszfal, dúcolásra nem került sor.

Szén-monoxidtól lettek rosszul szombat délután Békéscsabán, a Franklin utcában. Egy embert a mentőszolgálat további megfigyelésre kórházba szállított. A helyi hivatásos tűzoltók, valamint a Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat ellenőrző mérései igazolták a mérgező gáz nagy mennyiségű jelenlétét a levegőben. A gázszolgáltató szakembere egy átfolyós vízmelegítőt a műszaki felülvizsgálatáig a rendszerből ideiglenesen kizárt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, a meleg víz előállítása alternatív módon biztosított.

Kukorica tarló égett szombat délután Dombegyháza és Kevermes között a 4444-es út közelében.

A két hektáron foltokban égő területet a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. A tűz keletkezési oka ismeretlen. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Villanyóraszekrény gyulladt ki vasárnap reggel Gyulán, a Karácsonyi János utcában. A helyi hivatásos tűzoltók egy porral oltó készülékkel a tüzet eloltották, a beizzott fa részeket eltávolították, majd a területet átadták az áramszolgáltató munkatársainak. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Szén-monoxid érzékelő jelzett be vasárnap délelőtt Orosházán, a Zrínyi utcában. Az épületben tartózkodók közül rosszullétre senki sem panaszkodott. A helyi hivatásos tűzoltók a gázszolgáltató szakemberével közösen elvégzett mérései igazolták a mérgező gáz kismértékű megemelkedését a levegőben. A gázszolgáltató szakembere a konyhában működő gázkazánt, a megfelelő levegő utánpótlás kiépítéséig a rendszerből kizárta. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, az ingatlan fűtése alternatív módon megoldott.

Kukoricatarló égett vasárnap délben Csorvás külterületén a 47-es főút közelében. Az egy hektáron foltokban égő tarlót a helyi önkéntes és az orosházi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Egy autó telefonoszlopnak ütközött vasárnap délután a Körösladányból kivezető Dévaványai úton. A balesetben senki sem sérült meg. A szeghalmi hivatásos tűzoltók a járművet áramtalanították, átvizsgálták, majd a területe átadták a rendőrség munkatársainak. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon félpályás útlezárás volt érvényben.

Melléképület gyulladt ki vasárnap délután Békésen, a Hőzső utcában. A helyi önkormányzati, valamint a mezőberényi és békéscsabai hivatásos tűzoltók a teljes terjedelmében égő száz négyzetméteres melléképületet öt vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet hőkamerával átvizsgálták. A beavatkozást segítette felderítésben, valamint adatgyűjtésben a Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat. A tulajdonos az épületből, még a tűz korai szakaszában egy gázpalackot kimenekített, egy másik pedig az egységek kiérkezését megelőzően az épületben felrobbant. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, tűz a főépületre nem terjedt át. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Födém gerenda gyulladt meg vasárnap este egy használaton kívüli épületben Kétegyházán, a Szent Imre utcában. A gyulai hivatásos tűzoltók a födémet megbontották, majd vízsugár segítségével a tüzet eloltották. A tűz egy gondatlan begyújtás következtében a visszabontott kémény környezetében keletkezett. Az esettel kapcsolatban senki sem sérült meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában