békés megye

2021.07.15. 13:58

A fedélzeti kamera bizonyítékot rögzíthet

Egyre több autós, motoros használ manapság menetrögzítő kamerát saját védelme érdekében. Vitás közlekedési helyzetben az eszköz segíthet bizonyítani az ártatlanságot, de jó tudni, pontosan milyen célokra és feltételekkel lehet felhasználni a felvételeket.

Nagy Szilvia

20200624 Salgótarján Új fedélzeti kamerával felszerelt rendőrségi járművek Nógrád útjain. Jelöletlen autókból ellenőrzik a többi közlekedőt veszélybe sodró autósok kiszűrése. Fotó: Hegedűs Márk HM Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hegedűs Márk

A rendőrségen elmondták, megyénkben is több vitás közlekedési szituáció körülményeinek tisztázásához használtak már fel fedélzeti kamera által rögzített képsorokat.

Egy néhány évvel ezelőtti balesetnél például az egyik motoron működött ilyen eszköz.

Kiderült, a 47-es számú főút Békéscsaba és Mezőberény közötti szakaszán közlekedő személyautó vezetője a főútról a mellékútra kanyarodást úgy kezdte meg, hogy nem adott elsőbbséget a szemből érkezőknek. A csoportban elöl haladó három motoros már nem tudta elkerülni az ütközést. A balesetben többen szenvedtek súlyos sérüléseket.

Megyénkben is több vitás közlekedési szituációnál is segített a fedélzeti kamera /Illusztráció: MW/

Szintén fedélzeti kamera segítette annak a szerencsétlenségnek a tisztázását is, amelyik Gyomaendrőd külterületén történt pár éve. Egy férfi a 46-os számú főúton kisteherautójával előzött, amikor szemből érkezett egy másik tehergépkocsi. A sofőr fékezett, vissza akart térni a sávjába, de átsodródott a bal oldalra és a járművek karamboloztak. A jobb első ülésen utazó férfi a helyszínen életét vesztette, a jármű vezetője pedig súlyosan megsérült. Fény derült arra is, hogy a kisteherautó fékberendezése hibásan működött, gumiabroncsa kopott volt, ráadásul vezetője a megengedett 60 helyett 96–98 km/órás sebességgel hajtott.

– A menetrögzítő kamera felvétele egy-egy közlekedési baleset kapcsán bizonyítékként szolgálhat, ha lehetőség van rá, már a feljelentéshez csatolni érdemes

– emelte ki dr. Szombati Andrea rendőr őrnagy.

A megyei főkapitányság szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, a szabálysértési eljárás megindításához és a felelősség megállapításához a felvételek önmagukban nem elegendőek. Az eljárás indításának feltétele a szabálysértő cselekmény pontos helyének és idejének, az elkövetés körülményeinek leírása, valamint a bizonyítási eszközök megjelölése. A rendőrség számára nagyon fontos a felvételt készítő tanúvallomása is, ám az érintettek gyakran nem adják meg személyi adataikat, ami idézésük, meghallgatásuk akadálya lehet. Dr. Szombati Andrea aláhúzta, a felvett képsorok mások jogait, jogos érdekeit sértő célokra nem használhatóak fel.

Ezzel összhangban dr. Farkas Tamás adatvédelmi szakjogász úgy fogalmazott, a fedélzeti kamera használata itthon nem tiltott, ám más országokban, például Ausztriában nem engedélyezett: –

A kamera használata adatkezelésnek minősül, amennyiben nem magáncélra használják a képeket, meg kell felelni az Általános Adatvédelmi Szabályozás (GDPR) előírásainak

– emelte ki, hozzátéve, hogy az egyik legfontosabb szempont, hogy az adatkezelés szükséges és arányos legyen. Ebből adódóan – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság álláspontja szerint – a kamera nem működhet folyamatosan, csak az eseményt megelőző pillanatokat rögzítheti. Ez azt is jelenti, hogy a felvételek megosztásával, nyilvánosságra hozatalával mások személyiségi jogait sérthetjük, és az adatvédelmi hatóság eljárását vonhatjuk magunkra.

A felvételek baleset-megelőzésre is alkalmasak

Zahorán Gyula gépjárművezető-oktató elárulta, ő is vásárolt már menetrögzítő kamerát saját autójába, ám üzembe még nem helyezte. A békéscsabai szakember szerint az eszköz egyszerűbb, személyi sérüléssel nem járó közlekedési szituációkban, a biztosítás kapcsán is hasznos lehetne. Meglátása szerint viszont a legnagyobb előnye az, hogy szabálykövetésre intheti a közlekedés résztvevőit.

Oktatóként időről időre ő is levetít olyan nyilvánosságra bocsátott rövidfilmeket, melyek elkészítése során fedélzeti kamera által rögzített baleset pillanatait használták fel. A tanulók ezeket a képsorokat látva könnyebben megérthetik, mennyire veszélyes a KRESZ előírásainak megszegése, például a gyorshajtás, vagy a biztonsági öv elhagyása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában