Békéscsaba/Gyula

2021.06.10. 17:29

Légpuskával lőtte ki a kutya szemét, harminc nap elzárást kapott

Harminc nap elzárásra ítélték szerdán jogerősen a Gyulai Törvényszéken azt a 38 éves békéscsabai férfit, aki a tényállás szerint két éve kilőtte a szomszédban ugató, Wendy névre hallgató kutya egyik szemét egy légpuskával. Az elítélt a szerdai tárgyaláson is tagadta, hogy ő követte el a bűncselekményt, de a nem jogerős határozat előtt megtérítette az okozott kárt, azt az összeget, amennyibe került az eb kezelése.

L. B.

A tényállás alapján két éve, egy tavaszi napon egyedül volt otthon a 38 éves békéscsabai férfi, és magához vett egy légpuskát, amit ismeretlen körülmények között szerzett meg. Ezzel aztán egy lövést adott le a szomszéd telken, a kerítés közelében álló kistestű kutyára, és a lövés Wendy jobb szemét találta el. Az eb szeme vérezni kezdett, ezért aztán a gazdái állatorvoshoz vitték, a szakember pedig eltávolította az állat jobb szemét. A kutya ezt követően felgyógyult a sérüléseiből.

A Békéscsabai Járásbíróságon, első fokon idén év elején állatkínzás miatt mondták ki bűnösnek a férfit és 312 óra közérdekű munkavégzésre kötelezték, valamint arra, hogy fizesse meg az okozott kárt, azt a 37 ezer forintot, amennyibe került Wendy kezelése.

Az ítélet nem vált jogerőssé, mert bár azt a vádlott és a védő elfogadta, az ügyészség azt kérte, hogy súlyosbítsák a büntetést szabadságvesztésre.

A kutya maradandó fogyatékosságot szenvedett, el kellett távolítani a jobb szemét

A Gyulai Törvényszéken szerdán a védő hangsúlyozta: több, állatkínzás miatt indult ügyben nem szabtak ki szabadságvesztést a vádlottakkal szemben. Szerinte a sértetti közrehatás megvalósult, mivel a szomszédban több állatot tartottak az udvaron, és a saját nyilatkozataik alapján sem szóltak az ebekre, ha azok ugattak. Úgy véli, az állatok nevelése nem felelt meg az elvárhatónak.

Kiemelte azt is: nem célzott lövés érte a kutyát, nem akartak neki fájdalmat okozni és neki sérülést okozni. Továbbra is fenntartották azt a verziót, hogy nem a 38 éves békéscsabai férfi tüzelt, nem találtak nála sem lőfegyvert, sem lőszert. Ami felróható neki, az az, hogy nem akadályozta meg a lövést. Ettől függetlenül megbánta tettét, és kifizette a nem jogerős ítélet után a kárt.

– Sajnálom, ha lehetne, visszacsinálnám az egészet – mondta a férfi, aki azt állította, annyiban felelős a történtekért, hogy nem akadályozta meg a lövést. Korábban azt mondta, hogy egy ismerőse volt nála, akit zavart a kutya ugatása, és ő tüzelt. De a nevét nem kívánta elárulni. Ő is aláhúzta, csak egy riasztó lövést kívántak leadni az átláthatatlan kerítésen keresztül, semmiképpen sem az volt a cél, hogy maradandó sérülést okozzanak az ebnek.

Súlyosbították a korábbi büntetést

A Gyulai Törvényszéken megváltoztatták a Békéscsabai Járásbíróság határozatát, és közérdekű munkavégzés helyett harminc nap elzárásra ítélték a 38 éves békéscsabai férfit, amit büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie. Emlékeztettek: az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, a vádlott és a védő pedig a döntés helyben hagyását kérte.

– Szabadság elvonására volt szükség a vádlottal szemben, aki kétszer volt büntetve és visszaesőnek minősül. Ugyanakkor a szabadságvesztést túlzó büntetésnek találták, a közérdekű munkavégzést pedig enyhének – mondták az ítélet indokolásakor. Hangsúlyozták: a sértetti közrehatást nem lehet értékelni, mivel a sértett maximum a kutya lehetne, de a szomszéd biztosan nem.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/eliteltek-mert-kilotte-wendy-kutya-szemet-3599020/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában