békés megye

2021.05.12. 12:38

A gyalogosok biztonságára fókuszál a Zebra Terv

Békés megyében 2020-ban tíz baleset történt gyalogos-átkelőhelyen. A rendőrség a napokban zajló országos ellenőrzés kapcsán a gyalogosokat és a járművezetőket is arra kéri, hogy közlekedjenek szabályosan, legyenek tekintettel egymásra!

beol.hu

Forrás: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága a keddtől csütörtökig tartó időszakra hirdette meg a gyalogosok biztonságára fókuszáló „Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési ellenőrzését. Ennek keretében a rendőrség országszerte kiemelt figyelmet fordít a gyalogos-átkelőhelyek forgalmára – írja a police.hu.

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el Magyarország közútjain, közülük 150 ember életét veszti a balesetben.

Az elütött gyalogosok közül közel 1000 embert kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset. Ezeknek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történő baleseteknek nagyságrendileg 2,5%-a halálos kimenetelű.

Békés megyében 2020-ban az előző évihez képest kettővel, 37-re emelkedett azoknak a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknek a száma, amelyekben gyalogos is érintett volt.

A gyalogosok által okozott balesetek száma eggyel mérséklődött, az okozók közülük ketten ittasak voltak. A gyalogosokat érintő balesetek közül tíz zebrán történt, nyolc alkalommal amiatt, mert járművezető nem adott elsőbbséget gyalogosnak.

A gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, ha balesetet szenvednek, a legtöbb esetben súlyos vagy tragikus a következmény. A rendőrség kéri a közlekedőket, hogy tartsák be a szabályokat, figyeljenek magukra és egymásra is.

  • Ha sötétben, szürkületben lakott területen kívül gyalogolnak, mindenképpen viseljenek láthatósági mellényt!
  • A gyalogosok nézzenek körül, mielőtt az úttestre lépnek, győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e menni az úton!
  • Ha van rá lehetőség, keressék a járművezetővel a szemkontaktust. Így könnyebben meg tudják ítélni, hogy a járművezető észlelte-e őket és megadja-e számukra az elsőbbséget!
  • Tilos jelzésen ne menjenek át és a villogó zöldnél se induljanak el!
  • Álló jármű takarásából, bokor vagy nagyobb fa mögül ne lépjenek le az úttestre!
  • A járművezetők fokozott figyelemmel, óvatosan közelítsék meg a zebrákat.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában