nem jogerős ítélet

2020.10.31. 06:55

Vízbe rejtette elütött áldozatát a szeghalmi férfi

Holtan találtak egy 56 éves férfit Szeghalmon, az Ó-Berettyó csatorna mellett nyolc éve, 2012 márciusában. Később kiderült: a férfi közlekedési baleset áldozata lett. A sofőrt, aki elütötte a férfit, majd a kocsija csomagtartójába tette és végül a vízbe rejtette, egy évvel később fogták el. Az ügyben a minap hoztak nem jogerős ítéletet a Gyulai Törvényszéken: börtönbüntetést kapott a sofőr.

Licska Balázs

A tényállás szerint 2012. március 26-án az esti órákban a vádlott a felesége autójával 22-25 kilométer/órás sebességgel közlekedett Szeghalmon, és figyelmetlensége miatt hátulról elütötte az úttest menetirány szerinti jobb oldalán gyalogosan közlekedő, a kocsinak háttal tartózkodó sértettet.

Az elhunyt férfin közlekedési balesetre utaló sérülések voltak /Fotó: Shutterstock illusztráció/

A vádlott a balesetet észlelve megállt, majd a megsérült, eszméletlen állapotba került, de még életben lévő sértettet a jármű csomagtartójába tette.

Ezt követően a vádlott a helyszínről elhajtott egy csatornához, és az Árpád utca végén a sértett testét a náddal benőtt, 15 centiméter mély vízbe rejtette.

Az elhunyt sértettre március 28-án reggel talált rá hozzátartozója – közölték érdeklődésünkre a Gyulai Törvényszéken.

2013 tavaszán így írtunk az esetről: a helyszíni orvosi vizsgálat eredménye szerint kihűlés miatt következett be a tragédia, ezért a rendőrség a körülmények tisztázása érdekében közigazgatási eljárást indított.

A vizsgálat során azonban kiderült, hogy az elhunyt valószínűleg közlekedési balesetet szenvedett, bűncselekmény áldozata lett. A segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítható autóst egy évvel a tragédia után tartóztatták le.

A rendőrség azt követően indított nyomozást, hogy a szakértők megállapították: az elhunyt férfin közlekedési balesetre utaló sérülések vannak. Egy csatorna náddal borított részén, a vízben találtak rá, így az már a kezdetektől biztosnak látszott, hogy ha valóban baleset áldozata lett, akkor nem ott, ahol megtalálták.

A férfit valaki odavitte és magára hagyta.

A vizsgálók részletesen elemezték a körülményeket, hónapokig tartó adatgyűjtésbe kezdtek. Minden információt ellenőriztek, elemeztek, hogy kiderüljön, mi is történt valójában. A rendőrség munkatársai szakértők közreműködésével hónapokig azon dolgoztak, hogy azonosítsák a bűncselekmény gyanúsítottját, majd miután látókörükbe került a férfi, a gyanú megalapozásához szükséges adatokat, információkat összegezték.

Ezek alapján 2013 tavaszán őrizetbe vettek egy szeghalmi férfit.

B. György az akkor rendelkezésre álló adatok szerint igyekezett mindent megtenni, hogy a gázolásra ne derüljön fény. Miután elütötte a férfit, úgy próbálta elrejteni, hogy ne találjanak rá. Ezzel kizárta annak lehetőségét is, hogy más valaki, aki éppen arra jár, segítséget hívjon hozzá. Pedig a szakértői vélemény szerint a rövid időn belül megkezdett orvosi kezelés megmenthette volna a férfi életét.

Börtönbüntetésre ítélték a sofőrt

Bár az elsőfokú bíróság felmentette a vádlottat, a Gyulai Törvényszék, mint másodfokú bíróság nemrég bűnösnek mondta ki B. Györgyöt közúti baleset okozásának vétségében és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében. Ezért őt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, valamint 5 évre elvették a jogosítványát. A vádlottnak csaknem 3 millió forint bűnügyi költséget is viselnie kell.

Mivel az elsőfokú és a másodfokú bíróság eltérő döntést hozott az ügyben, lehetőség nyílt a harmadfokú eljárásra. A mostani ítélet pedig nem jogerős, mivel a vádlott és a védelem felmentés érdekében jelentett be fellebbezést. Az ügy harmadfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Korábbi cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában