Békés / Békéscsaba

2020.07.01. 16:35

Lézerrel vakította a pilótát, felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság

Egy év – két évre próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a Békési Járásbíróság azt a helyi férfit, aki tavaly március 20-án, este 10 óra után zöld lézerfénnyel vakította el egy repülőgép vezetőjét. A tanulóvezető éleslátása körülbelül 30 másodpercre megszűnt, ezért az oktatópilótának kellett átvennie a gép irányítását. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség súlyosbításért, a vádlott enyhítésért fellebbezett.

Papp Gábor

A Békéscsabai Repülőtér légterében tavaly március 20-án, 22 óra körül egy tanuló repülőgép-vezető tanulórepülést végzett az oktatópilóta, egy személyben a repülőgépparancsnok irányítása mellett. Az estét, illetve az éjszakát jó látási viszonyok jellemezték. Ekkor egyébként a Békéscsabai Repülőtér légterében tartózkodott még két légi jármű. Az oktatórepüléssel egy időben a vádlott a lakóhelyén, az emeleti szobájában volt, és észlelte a légtérben tartózkodó repülőgépeket.

Mint arról korábban hírportálunkon beszámoltunk, a vádirat szerint a férfi szobája nyitott ablakából zöld fényt kibocsátó lézeres irányzékkal célzottan a hozzá legközelebb eső repülő irányába világított legalább három alkalommal, esetenként több másodpercig. A repülő körülbelül tőle 5-6 kilométer távolságban volt. A lézeres irányzék első alkalommal eltalálta a gépet ténylegesen vezető sértett szemét, amitől szeme káprázni kezdett, éleslátása körülbelül 30 másodpercre megszűnt, ezért az oktatópilótának kellett átvennie az irányítást. A második és harmadik alkalommal nem találta el a sértettek szemét. Ezzel a vádlott a légiközlekedés biztonságát és a sértettek életét veszélyeztette.

A tanulóvezető éleslátása körülbelül 30 másodpercre megszűnt /Fotó: Shutterstock illusztráció/

A mindvégig tagadó vádlott a tárgyaláson azt mondta, hogy csak lefelé világított, mert egy rókát szeretett volna elüldözni a fénnyel, és ha a lézer érte is repülőt, az annak köszönhető, hogy a közeli parkolóban található fémhulladékról a fény visszaverődött. Azonban – mint azt az ítélet indoklásában dr. Bíró Mariann is hangsúlyozta – a sértettek, a tanúk és a szakértők véleménye egyaránt cáfolta mindezt. Az egyébként védőügyvéd nélkül önmagát képviselő férfi azon véleményét sem látta bizonyítottnak, hogy a tanúvallomások és időpontok ellentmondásosak lettek volna.

A vádlott ebbe próbált belekapaszkodni a tárgyalás alatt és az utolsó szó jogán is. Nem segítette a férfit az sem, hogy házuk biztonsági kamerájának felvételét vélhetően törölte, és néhány nap múlva készített egy új videót az eset „reprodukálásáról”, amit úgy adott át a rendőrségnek, mintha a történtek napján rögzítette volna. Erről – miután kiderült, hogy nem eredeti felvétel – úgy fogalmazott: nagyon rosszul érintette, hogy olyan dolog miatt akarják megbüntetni, amit nem követett el. Saját bevallása szerint ezért rekonstruálta az eseményt.

Az ügyészség súlyosbítana

A bíróság a tanúvallomások és a szakértői állásfoglalások alapján egyértelműen bizonyítottnak látta, hogy a férfi elkövette a cselekményt, és közlekedés biztonsága elleni bűntettben marasztalta el. A Békési Járásbíróság mindezért egy év börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, két év próbaidőre felfüggesztve. Ha mégis elrendelnék a börtönbüntetést, a kétharmad részének letöltése után bocsájtható feltételes szabadlábra.

A próbaidő alatti időszakra dr. Bíró Mariann bíró, illetve a járásbíróság elrendelte a férfi pártfogói felügyeletét. Emellett kötelezte a 271 ezer 937 forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet ugyanakkor nem jogerős. A bíróság egyébként azt valószínűsítette, hogy a férfit zavarták a repülők, ezért világított rájuk.

Dr. Tibori Balázs az ügyészség részéről súlyosbításért jelentett be fellebbezést, mind a büntetés, mind a próbaidő tekintetében. A férfi pedig enyhítésért jelentett be fellebbezést. Ennek megfelelően az ügy a Gyulai Törvényszéken folytatódik majd.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában