Vádemelés

2020.05.19. 09:36

Mulasztásuk miatt történt baleset Szeghalmon

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat, majd indítványozott próbára bocsátást vádiratában a napokban a szeghalmi ügyészség egy 22 éves telekgerendási, de csökmői tartózkodású és egy 52 éves szeghalmi férfi ellen, akiknek mulasztásai miatt bekövetkezett munkahelyi balesetben súlyosan megsérült egy teherautó vezetője.

V. E.

Illusztráció: Shutterstock

Mindkét férfi egy szeghalmi székhelyű kft.-nél dolgozott, a fiatalabb betonüzem kezelő munkakörben, szakképesítés nélkül, míg az idősebb a gyártás, karbantartás és üzemeltetés vezetője volt, aki egyben a 22 éves vádlott munkavédelmi oktatását és betanítását is végezte. Ennek során felhívta a figyelmét a betonkeverő visszatérő hibájára, ami miatt a puttonyában felhalmozódó sóderfelesleget a gép kikapcsolása után vissza kell lapátolni a mérlegbe.

Illusztráció: Shutterstock

2019 szeptember 19-én a betonkeverőt a 22 éves terhelt irányította, a kft. sofőrjeként dolgozó sértett pedig teherautójával várt a kész beton elszállítására. Ekkor jelentkezett a keverő hibája, ami a sóderfelesleg miatt leállt. Kezelője a sofőr segítségével lapátolni kezdte a sódert a gép melletti veszélyes térben, ahová akadály nélkül tudtak belépni, mert a védőrácsot korábban – a munkahelyi vezető tudtával – eltávolították azért, hogy a felesleget könnyebben ki lehessen lapátolni.

A vádlott ekkor elmulasztotta kikapcsolni a betonkeverő automata üzemmódját, így annak mérlege észlelte a megfelelő mennyiséget, a vezérlés pedig elindította a puttonyt felfelé, amelynek következtében a sofőr alá szorult és súlyosan megsérült. A kezelő beismerte és megbánta a bűncselekményt, nem vitatta, hogy gondatlanságból foglakozási szabályokat szegett, míg munkahelyi vezetője tagadta felelősségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában