bírósági tárgyalás

2019.11.15. 11:25

Gerendák pakolása közben történt a békéscsabai baleset

Vasbeton gerendák pakolása közben történt baleset, és maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedett egy munkás két éve Békéscsabán. A vádhatóság szerint a teherautó sofőrje hibázott, megszegte a szabályokat. A férfi ezért állt csütörtökön a bíróság elé, ahol azt mondta: bár nem tudja bizonyítani igazát, szerinte nem miatta történt a baleset.

Licska Balázs

Forrás: Shutterstock illusztráció

A teherautósofőrként dolgozó férfi 2017. augusztus 1-jén vasbeton szelemeneket, gerendákat szállított egy békéscsabai cég Tevan Andor utcai telephelyére, ahol az elemeket daru segítségével emelték le. Az első gerenda lepakolása rendben volt, ám a második esetében a vádlott – bár látta, hogy a gerendán még ott tartózkodik két munkás – hamarabb feloldotta a rögzítést, mint ahogy a rakodást végzők azt kérték volna – áll a vádirati tényállásban.

A nem megfelelően rögzített betonelem pedig eldőlt. Az egyik munkás, hogy ne essen le, át tudott ugrani egy másik gerendára, a másik viszont 2,5 méteres magasságból a földre ugrott. Ennek következtében sarokcsont-törést szenvedett, ami miatt maradandó fogyatékosság alakult ki nála.

A járási ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a most 45 éves örkényi, Pest megyei férfival szemben, és azt indítványozta, hogy ha a vádlott beismeri bűnösségét, akkor szabjanak ki vele szemben 100 ezer forintnyi pénzbüntetést.

A férfi érdekesen viselkedett a Békéscsabai Járásbíróságon csütörtökön tartott előkészítő ülésen. Bár előbb azt mondta, legyen úgy, ahogy az a vádhatóság szerint történt – és hozzanak szinte rögtön ítéletet az ügyben –, később arról beszélt, hogy szerinte nem ő hibázott, nem miatta történt a baleset, igaz, az igazát nem tudja bizonyítani. Ezért az ügyet tárgyalásra tűzték ki, ahol bizonyítást folytatnak majd le, ítélet csak utána várható.

A vádlott állítja, nem hibázott, betartotta a szabályokat

A vádlott elmondta, több mint tíz éve szállít hasonlóan méretes gerendákat – a mostani betonelem 25 méter hosszú volt, csarnok építése miatt kellett –, tehát tisztában van azzal, hogyan lehet és kell pakolni azokat, és sem a balesetig, sem azóta semmi probléma nem volt.

Szerinte egy csavar kilazítása és egy faék kivétele – amit egyébként nem is ő vett ki, mert kifordult magától – nem elegendő ahhoz, hogy egy több tonnás betonelem megbillenhessen, de az sem lehetett probléma, hogy a munkások azon mászkáltak. Úgy véli, a darus lökte meg a gémmel a gerendát, amiatt mozdult ki a helyéről.

Hozzáfűzte: valóban nem jelezték neki azt a munkások, hogy meglazíthatja a rögzítést, de szerinte ezt nem is jelzik, megy rutinból, vannak látható jelei, mikor lehet ezt megtenni. Úgy véli, ő betartott minden szabályt. Érdekesség: korábban volt olyan nyilatkozata, amelyben elismerte hibáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában