Frissítve - videóval, galériával

2019.08.26. 09:42

Bálázott hulladék égett Tarhoson

A tűzoltók nagy erőkkel érkeztek a helyszínre.

Tarhoson felgyulladt egy szemétfeldolgozó

Fotó: Imre György

Hulladékfeldolgozóban gyulladt ki egy műanyag bála Tarhoson, a Békési út 5 alatt. Mint megtudtuk, a délelőtti órákban, fél 10 körül a dolgozók lettek arra figyelmesek, hogy tűz keletkezett. Maga a magánkézben lévő hulladékválogató egyébként a település központjában, a buszmegálló közelében, nem sokkal a zenepavilont is magába foglaló terület mellett található.

Megközelítőleg 800 négyzetméteren ég a tűz és a lángok átterjedtek egy régi magtárépületre, kigyulladt egy nagyfeszültségű oszlop, és egy erdősávot is elért a tűz. Mezőberényből, Békéscsabáról hivatásos, Békésről önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre, valamint Gyuláról, Szeghalomról és Orosházáról is elindult a segítség.

A területre ért a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor is, akik méréseket végeznek, hogy került-e a levegőbe olyan káros anyag, ami veszélyes lehet a lakosságra. Jelenleg 4-es kiemelt riasztási fokozat van érvényben – tájékoztatta hírportálunkat Gombos Erik tűzoltó hadnagy, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

Videó: Imre György

Frissítve

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint még 12 óra után is öt vízsugárral oltják a lángokat. A tűz átterjedt egy háromszintes, faszerkezetű régi magtárépületre is, amelynek felső szintje teljes terjedelmében, a középső szint felerészben ég. A katasztrófavédelmi mobil labor mérései nem mutattak ki káros értéket.

Kürti Sándor polgármester a tűz keletkezésétől a helyszínen tartózkodik, hogy segítse a tűzoltók és a rendőrök munkáját.

- A tűzoltók óriási erőfeszítéseket tesznek, hogy megfékezzék a lángokat – nyilatkozta a településvezető. Kürti Sándor külön kiemelte, hogy Kiss András ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a helyszínen irányítja a munkálatokat. A Békési Rendőrkapitányság munkatársai ugyancsak a kezdetektől ott vannak Tarhoson, hogy biztosítsák a tűzoltók számára a közlekedést, illetve természetesen a helyszínt.

Kürti Sándor elmondta, hogy számításaik szerint még délben is tizenegy gépjárműfecskendő, köztük különleges szerek és negyvenegy hivatásos és önkormányzati tűzoltó volt jelen, és tett meg mindent a lángok továbbterjedése ellen. A helyiek szintén összefogtak, folyamatosan ivóvizet biztosítanak a lánglovagoknak és a rendőröknek, délben szendvicsek készültek a több órája megfeszített munkát végző tűzoltók, illetve a rendőrök számára.

Mint azt korábban említettük a hulladék-válogató szomszédos az egykori zenepavilont is magában foglaló, a Gemma cégcsoport tulajdonában lévő területtel. Utóbbi vállalkozás tulajdonosa is azonnal segítette a munkát, megnyitották a területet, így a tűzoltók onnan is oltani tudták a lángokat. Kürti Sándor hangsúlyozta, egyelőre meg nem erősített információk szerint úgy tűnik, sikerült megakadályozni, hogy a tűz a közeli erdősávra és lakóingatlanok felé továbbterjedjen.

Leégett viszont egy nagyfeszültségű oszlop, amivel párhuzamosan a vezeték is leszakadt, így a település egy részében, valamint a Gemma cégcsoport telephelyén nincs áram. Egyelőre kérdéses, hogy mikor állhat helyre a szolgáltatás.

Némi megnyugvást jelent, hogy személyi sérülésről nincs hír, illetve lakossági ingatlanok sem lesznek veszélyben. A füst egyébként nem a faluközpont felé, hanem Mezőberény-Bélmegyer irányában terjedt. A magtár viszont nagyon rossz állapotban van.

Frissítve

Körülhatárolták a tűzoltók a hulladék tüzét

Erőgép is érkezett a helyszínre. A tűzoltók többórás megfeszített munka után öt vízsugárral körülhatárolták a lángokat a tarhosi Békési út mellett, ahol a délelőtti órákban több száz négyzetméteren kapott lángra a bálázott hulladék egy szemétfeldolgozónál. A tűz egy háromszintes, faszerkezetű régi magtárépületre is átterjedt.

A mezőberényi, a békéscsabai, a gyulai, a szeghalmi és az orosházi hivatásos, valamint a békési önkormányzati tűzoltók dolgoztak a lángok megfékezésén a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. Az egységek folytatják a további munkálatokat. A katasztrófavédelmi mobil labor mérései nem mutattak ki káros értéket. A helyszínre érkezett egy erőgép is, amely segíti a tűzoltók munkáját.

Frissítve

Megfékezték a tűzoltók a hulladéktűz lángjait

Megfékezték a tűzoltók a lángokat a tarhosi Békési út mellett hétfőn késő délután. Három tűzoltóegység és két vízszállító marad a helyszínen a további munkálatokra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában