Előkészítő ülés

2019.07.11. 11:29

Húszmilliót csaltak ki egy idős csabai házaspártól

Nagyjából 20 millió forinttal rövidíthetett meg három vádlott – egy nő, egy férfi és annak édesanyja – egy idős békéscsabai házaspárt. Az ügy tárgyalása az előkészítő üléssel csütörtökön kezdődött meg a Békéscsabai Járásbíróságon. A nő és a férfi állította: nem csalási szándékkal kértek kölcsönt, és részletekben visszafizetnék a kapott pénzt.

Licska Balázs

A vádirati tényállás szerint a férfi, Attila, valamint édesanyja, Margit egy öröklési szerződés miatt kezdtek járni egy Kazinczy-lakótelepi társasházba, és megtudták, hogy egy ott lakó idős házaspárnak, a későbbi sértetteknek jelentős megtakarítása van. Különböző ürügyekkel kértek kölcsönöket, adósság törlesztésére, az eltartott idős ellátására. A pénzek átadásáról mindig írtak papírt, és azt ígérték, egy lakás eladása után visszafizetik a tartozást, ez azonban nem történt meg.

Aztán a bejött a képbe Attila szerelme, élettársa, Klaudia. Őt úgy mutatták be, hogy neki eladnak egy házat, és abból fizetik majd meg a kölcsönt. Ő is tartotta később a kapcsolatot az idős házaspárral, elnyerte bizalmukat, és például arra hivatkozva, hogy komoly külföldi örökséghez jut, ugyancsak kért hitelre pénzt. 2017-ben, mindössze pár hónap leforgása alatt az idősek 16 millió forintot adtak át, utaltak át neki, erről is vannak iratok, igazolások.

Különböző ürügyekkel kértek és kaptak kölcsönt az idős házaspártól, mindenről készült papír /Illusztráció: Shutterstock/

Az ügy érdekessége, hogy a vádirati tényállás szerint Klaudia eleinte álnéven mutatkozott be az idős családnak, és csak később fedte fel azt, hogy ki is ő valójában.

A járási ügyészség mindhárom vádlottal szemben csalás miatt emelt vádat. A vádhatóság – akkor, ha beismeri bűnösségét Klaudia – a nővel szemben hat év szabadságvesztés kiszabását indítványozta, a másik két vádlottra pedig felfüggesztett börtönbüntetést kért.

A csütörtökön a Békéscsabai Járásbíróságon tartott előkészítő ülésen a letartóztatásban lévő elsőrendű vádlott, Klaudia elsírta magát. A háromgyerekes pécsi nő nem ismerte el bűnösségét, állította, nem csalási szándékkal kért kölcsönt. Azt nem vitatta, mennyi pénzt kapott. Elmondta, a többiek tudták, hogy pénzt kér az idős házaspártól, abból a többiek is részesültek.

A másodrendű vádlott, Margit nem jelent meg a Békéscsabai Járásbíróságon, egy dokumentum szerint a gyulai kórházban van, a neurológiai osztályon, talán stroke miatt kezelik.

A harmadrendű vádlott, Attila nem kívánt vallomást tenni, mindössze annyit mondott, hogy nem érzi magát bűnösnek, és – ahogy Klaudia – ő is visszafizetné részletekben a pénzt.

Kocsit, házat, aranyat vásároltak

A sértett házaspár tagjai közül mindössze az idős férfi jelent meg, az idős nő ugyanis még 2017-ben elhunyt. A férj úgy fogalmazott, a vádlottak kifosztották őket, kizsarolták tőlük a pénzt, kihasználták a felesége jóhiszeműségét.

A sértetti jogi képviselő szerint megállapítható, hogy a vádlottak bűnszövetségben követték el a bűncselekményeket, a csalásokat. Ugyanis Attilának és Margitnak szintén jutott abból a pénzből, amit Klaudia kapott. Információi szerint a vádlottak gépkocsit, ingatlant, aranyat vásároltak az idős házaspártól kapott hitelből.

Az előkészítő ülésen nem született ítélet, az ügyet októberben tárgyalják. Több tanút is meghallgatnak, így az idős házaspár fiát, aki elvileg tudott mindenről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában