Békési Önkormányzati Tűzoltóság

2019.03.02. 10:14

Több mint százszor vonultak a békési tűzoltók

A Békési Önkormányzati Tűzoltóságot 2018-ban 136 esetben riasztották káreseményhez – tájékoztatott Araczki Zsolt parancsnok. 123 alkalommal saját erővel történt a kárelhárítás, míg tizenhárom esetben szükség volt hivatásos tűzoltók beavatkozására is.

A tűzesetek száma az előző évekhez képest jelentősen csökkent, 49-ről 29-re. A műszaki mentések száma viszont emelkedett: közúti balesetek, faeltávolítások, viharkárok felszámolásában 97 esetben kellett beavatkozniuk. A faeltávolítások száma nőtt, viharos időjárás két alkalommal is okozott egyszerre nagyobb esetszámot. A közúti baleseteknél több személyi sérülés is történt, így hivatásos erők vonulására is szükség mutatkozott.

A békési tűzoltók folyamatosan tartanak gyakorlatokat a gyors és szakszerű beavatkozáshoz szükséges készségek elsajátítása érdekében. Számos alkalommal vettek részt bölcsődék, óvodák, iskolák, a Dánfoki Üdülő által szervezett bemutatókon, ahol műszaki mentési, tűzoltási tevékenységet szemléltették.

A Békési Önkormányzati Tűzoltóság a terület védelmét két beavatkozásra szolgáló gépjárművel biztosítja. Az 2014-ben beszerzett Mercedes 1222 típusú jármű 2500 liter oltóvíz, hat tűzoltó és a szükséges felszerelések szállítására alkalmas, mely a maga 35 éves korával az ország legöregebb elsődleges beavatkozó gépjárműve az önkormányzati tűzoltóságoknál. A másik gépjármű egy 2009-ben vásárolt Steyr típusú gépjárműfecskendő. 4000 liter oltóvíz, hat tűzoltó és a szükséges felszerelések szállítására alkalmas. 39 éves korával továbbra is a legöregebb készenlétben tartott gépjármű. 2018 fejlesztést is hozott: mintegy négymillió forintos pályázati forrásból sikerült a védőruházat cseréjét megvalósítani.

A tűzoltóságot három önkormányzat (Békés, Bélmegyer és Tarhos), valamint a Hencz Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesület tartja fenn, nem jogi személyiségű önkormányzati társulásként működik. Megközelítőleg 22 ezer állampolgár és 248 km2 elsődleges védelmét látja el. A tűzoltóság összesen 10 fővel látja el a készenléti szolgálatot, a nap 24 órájában. Egyidőben mindig négyen vannak szolgálatban.

A Békési Önkormányzati Tűzoltóság önkéntes állományát a Hencz Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai alkotják. Az egyesület létszáma 24 fő, amiből 15 fő rendelkezik szakmai képesítéssel. A Hencz Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei 65 riasztás során voltak az önkormányzati tűzoltók segítségére. Ifjúsági szakkörön újabb tűzoltó generációkat készítenek fel a későbbi esetleges szolgálatra – tájékoztatott Araczki Zsolt tűzoltóparancsnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában